Μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στο «άβατον» της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας

Μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στο «άβατον» της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικοί «Εγγλέζοι» στο ραντεβού τους, δεκάδες καλοντυμένοι Αθηναίοι κατέφθασαν στην ώρα τους την περασμένη Κυριακή το πρωί, έτοιμοι να διαβούν την μπρούντζινη εξώπορτα της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας στην οδό Λουκιανού. Η κομψή βαριά θύρα, κατασκευασμένη στο Λίβερπουλ, ήρθε στη χώρα μας στις αρχές του ’30 για να ενσωματωθεί σε ένα από τα πολυτελέστερα μέγαρα της πόλης: την κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου και της συζύγου του, Ελενας Σκυλίτση, την οποίαν σχεδίασε ο αρχιτέκτων Αναστάσιος Μεταξάς, εκφραστής του νεοελληνικού ρυθμού. Από το 1936, μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ελληνα πολιτικού, το οίκημα αγοράστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και έκτοτε έχει στεγάσει 22 πρέσβεις. Μέχρι τώρα, το κατώφλι του περνούσαν μόνον όσοι ήσαν προσκεκλημένοι σε εκδηλώσεις της πρεσβείας και έτσι αυτό το υπέροχο αθηναϊκό μυστικό παρέμενε προσβάσιμο σε ολίγους.

Η νέα ένοικός του, Κέιτ Σμιθ, η οποία διαδέχθηκε τον φιλέλληνα Τζον Κίτμερ τον περασμένο χειμώνα, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, σε μια κίνηση ευγένειας και αβρότητας που συνάδει με την αγάπη που έχει για τη χώρα μας. Οι εκατοντάδες τυχεροί, που ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό αλλά και στον κήπο της κατοικίας, είχαν κλείσει θέση έπειτα από ανοικτή διαδικτυακή πρόσκληση που έκανε η πρεσβεία για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Η πρέσβειρα, με διπλωματική καριέρα 25 ετών και έχοντας υπηρετήσει στην Ελλάδα στο παρελθόν, μιλά άπταιστα ελληνικά και πιστεύει βαθιά στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι δύο λαοί. Αλλωστε, όπως γνωρίζει από πρώτο χέρι και η ίδια, η κατοικία, τα έργα τέχνης, τα κειμήλια αλλά και η ατμόσφαιρα παραπέμπουν ακριβώς σε αυτές τις στενότατες σχέσεις Ελλήνων και Βρετανών που σφυρηλατήθηκαν από την Ιστορία. Και άλλες ξένες διπλωματικές αποστολές διοργανώνουν το λεγόμενο open day στα κτίριά τους. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ειδοποιός διαφορά ήταν πως οι συμμετέχοντες απόλαυσαν πραγματικά την εμπειρία διότι είχαν δύο εξαίρετους ξεναγούς.

Η δρ Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, από το Κέντρο Ερευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε για τους δεσμούς της κατοικίας με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η Κέλλυ Μπουρνή, συνεργάτις του Μουσείου Μπενάκη, παρουσίασε τα σημαντικά έργα τέχνης που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Το προσωπικό που εργάζεται στην πρεσβεία βοήθησε στο να πάρουν οι παρευρισκόμενοι μια μικρή γεύση από τη σημερινή χρήση του κτιρίου. Η προσέλευση, αθρόα. Ο νεαρότερος επισκέπτης ήταν μόλις εννιά μηνών και ο μεγαλύτερος σε ηλικία είχε περάσει τα 80. Οπως είπε η Κέλλυ Μπουρνή στα «Αθηναϊκά»: «Ολοι οι επισκέπτες ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι και με πραγματικό ενδιαφέρον να δουν από κοντά το μέρος όπου έζησε ο Βενιζέλος, τη βιβλιοθήκη, τα δωμάτια που προορίζονται για τη φιλοξενία υψηλών προσώπων». Αυτά, βέβαια, που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι ωραιότατοι πίνακες του Εντουαρντ Λίαρ, το επιβλητικό πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα από τον Εντουαρντ Φίλιπς και η εντυπωσιακή τραπεζαρία με τα σερβίτσια που είχαν το μονόγραμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή