Μια Κυριακή συναρπαστική

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Θέλω να γράψω κάτι για την Κεντροαριστερά και τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη αρχηγού της. Ξέρω πως αν βάλω στον τίτλο τη λέξη «Κεντροαριστερά» δεν πρόκειται να το διαβάσει κανείς. Γι’ αυτό θα παραπλανήσω τον αναγνώστη και θα αποφύγω οιαδήποτε αναφορά για να εξηγήσω γιατί θεωρώ απαραίτητη τη μαζική συμμετοχή στη διαδικασία.

Αναγνωρίζω ότι οι έριδες που προηγήθηκαν για επουσιώδη αλλά και πιο ουσιαστικά θέματα, από την ημερομηνία διεξαγωγής μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία, δημιούργησαν μια αίσθηση φαγωμάρας και ανίας στους πολίτες. Τα ντιμπέιτ ήταν αργόσυρτα και αντιτηλεοπτικά λόγω κοσμοσυρροής στο στούντιο, της παρουσίας δηλαδή πολλών υποψηφίων και δημοσιογράφων. Τέλος και σημαντικότερο, είναι θεμιτές οι ενστάσεις ότι την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αναδείξουν τον ηγέτη ενός σχηματισμού που δεν έχει καν διαμορφωθεί, χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις και τις ιδεολογικές αρχές του.

Ωστόσο όπως ακριβώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν.Δ. άλλαξε αποφασιστικά το προφίλ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι και η προσωπικότητα του αρχηγού του νέου φορέα θα καθορίσει τη στάση του για τις μετεκλογικές διεργασίες και τις ενδεχόμενες συνεργασίες, τα κοινωνικά ζητήματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανεργία, την παιδεία κ.λπ.

Η Κεντροαριστερά είναι η απάντηση στην τεχνητή πόλωση Ν.Δ. -Σύριζα/Ανελ, σε αυτή τη στρεβλή παλινόρθωση του δικομματισμού που συντελείται με λαϊκίστικες κορώνες, εμφυλιοπολεμικές κραυγές, προσωπικές επιθέσεις και ανορθολογικά επιχειρήματα. Η ενίσχυσή της θα αποτρέψει την ανάδειξη της Χ.Α. σε τρίτη δύναμη και θα βοηθήσει τη συγκρότηση ενός δυνάμει φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού εταίρου, που διαθέτει όμως σοσιαλδημοκρατικές ευαισθησίες. Αγωνιά για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Διεκδικεί τόνωση της απασχόλησης, αλλά χωρίς να εδραιωθούν η εργασιακή ανασφάλεια και η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά όχι εις βάρος μιας ολόκληρης γενιάς. Και νοιάζεται για τις μειονότητες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, τους ηλικιωμένους και τους άνεργους, νέους και μεγαλύτερης ηλικίας. Η συμμετοχή την Κυριακή μπορεί να αποδειχθεί εξίσου συναρπαστική με αυτήν στο μαραθώνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή