Ελληνογαλλική καινοτομία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Υπό την καθοδήγηση του Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία αλλάζει. Ο πρόεδρος της δεύτερης σημαντικότερης χώρας της Ευρώπης τολμάει. Παρά τις αντιδράσεις παίρνει μέτρα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και να την εκσυγχρονίσει, ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίσει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Στο εγχείρημα αυτό η καινοτομία παραμένει ένα από τα ισχυρά χαρτιά της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα παγκοσμίως. Κάποιοι την τοποθετούν στην 3η θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το 2016, οι γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσείλκυσαν κεφάλαια άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρότι τα βλέμματα ευλόγως είναι στραμμένα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γαλλία αποτελεί μια οικονομική δύναμη από την οποία η Ελλάδα έχει να αντλήσει οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα, το φόρουμ ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα –το δεύτερο, μετά αυτό τον Νοέμβριο του ’16– γεννά προσδοκίες.

Οι νέες ιδέες και η αποδοτικότερη εφαρμογή τους, ο ρόλος των επιχειρήσεων, του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διευκόλυνση και αξιοποίηση της καινοτομίας, και άλλες προσεγγίσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης, δεν έχουν απλώς θεωρητικό ενδιαφέρον. Εχουν και πρακτική αξία. Οι διοργανωτές μιλούν για σημαντικές προοπτικές που μπορούν να παρουσιασθούν σε κάθε νεοσύστατη επιχείρηση ή φορέα ελληνικού ή γαλλικού σχεδίου, ανεξάρτητα από το καθεστώς και τον τομέα δραστηριότητάς του, που αναζητεί διεθνές άνοιγμα για να αναπτύξει τη δική του καινοτομία.

Η ζύμωση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών νεοφυών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, τραπεζών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, μόνο θετικά μπορεί να φέρει. Οπως λέει ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να εμβαθύνει την ελληνογαλλική συνεργασία μεταξύ άλλων και στον επιχειρηματικό τομέα, όσοι θέλουν να συναντήσουν τους καλύτερους Γάλλους και Ελληνες καινοτόμους, να μάθουν πώς δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετηθούν από μεγαλύτερες εταιρείες και, τελικά, «να φανταστούν την αυριανή Ελλάδα», έχουν κάθε λόγο να παρακολουθήσουν το φόρουμ. Πέρα από τα ωραία λόγια, τις αισιόδοξες αναλύσεις και τις θετικές προβλέψεις, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται πράξεις: ξένες επενδύσεις, εισαγωγή τεχνογνωσίας και, ιδιαίτερα στην περίπτωση της χώρας μας, ανάπτυξη της καινοτομίας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, διεφάνη ενδιαφέρον για επενδυτικές συνεργασίες. Η καινοτομία αποτελεί ένα νευραλγικό κομμάτι, που προσφέρεται για κοινές δράσεις και, στη φάση που διέρχεται η ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό της ανάκαμψης.

Το σύνθημα Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία, που έχει καταγραφεί στο ελληνικό υποσυνείδητο, έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να αποκτήσει πρακτική διάσταση στο πεδίο της καινοτομίας, μέσα από τη διαφαινόμενη σύγκλιση συμφερόντων, καθώς το μεν ελληνικό οικοσύστημα προσβλέπει σε ένα διεθνές άνοιγμα, το δε γαλλικό αναζητεί συνεργασίες στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή