Νίκος Παρασκευόπουλος: Ακαταλόγιστο

Νίκος Παρασκευόπουλος: Ακαταλόγιστο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει, βέβαια, η ουσία. Τι σκόπευε και τι πέτυχε ο νόμος Παρασκευόπουλου – αν είναι σκόπιμος ο συντελεστής «αποσυμφόρησης», βάσει του οποίου η ποινική απαξία προσαρμόζεται στα διαθέσιμα τετραγωνικά των φυλακών· αν συνιστά «αντεγκληματική πολιτική» το να απολύεις κρατουμένους χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η βαρύτητα της πράξης για την οποία καταδικάστηκαν.

Το πρόβλημα ,όμως, δεν εξαντλείται στην ουσία του. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση προτίμησε, ας πούμε, μια «αριστερή» λύση στη συμφόρηση των φυλακών. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση έρχεται σε δεύτερο χρόνο να απονομιμοποιήσει τη λύση που η ίδια έδωσε.

Διαφημισμένος ως σοφός δικαιωματιστής, ο οποίος δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για τον αντιμνημονιακό καιροσκοπισμό που πύκνωσε κάποτε τις τάξεις του μικρού ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος γρήγορα απεκδύθηκε την τήβεννο.

Φόρεσε ακόμη και παραλλαγή, στρατευόμενος ως εισηγητής κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις επικοινωνίες του υπουργού Αμυνας. Τώρα, αποδομώντας ως «έκτακτο» τον νόμο που ο ίδιος κατέστρωσε –και που μέχρι προχθές η κυβέρνηση υπερασπιζόταν–, ο καθηγητής συνεχίζει το μοτίβο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οπως ο Τσακαλώτος διέψευδε τον Τσακαλώτο για τη μείωση του αφορολoγήτου· όπως ο Κουρουμπλής ακύρωνε τον Κουρουμπλή για την «κολυμβησιμότητα» των υδάτων· όπως ο Σπίρτζης κατήγγελλε τον οργανισμό του οποίου προΐσταται ο Σπίρτζης για το αλαλούμ με τα εισιτήρια, έτσι και ο Παρασκευόπουλος επιχειρηματολογεί εμβριθώς υπέρ της εκπνοής του νόμου Παρασκευόπουλου.

Το πιο εύκολο είναι να εντάσσει κανείς αυτά τα κρούσματα στην ακολουθία της κωλοτούμπας. Ο όρος όμως, παρότι εξαγώγιμος, είναι βάναυσα παραπειστικός. Παρουσιάζει σαν ευτελή, σχεδόν χαριτωμένη, μια πρακτική που ούτε ρηχή είναι ούτε ατελέσφορη. Αντιθέτως. Η μιθριδατική εξοικείωση με την κωλοτούμπα τείνει να εξασφαλίσει ένα καθεστώς ακαταλόγιστου για την κυβέρνηση, που μπορεί να είναι τα πάντα, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε στιγμή.

Από τον ακροβάτη δεν περιμένει κανείς ορθογραφία. Τούμπα την τούμπα, φθάσαμε στο σημείο να αναρωτιέται χθες ο πρωθυπουργός αν πρέπει να απαντήσει σε αυτό που ονόμασε «κρεσέντο λαϊκισμού» της αντιπολίτευσης. Είναι πια θέμα χρόνου να αρχίσει ο Πολάκης να εγκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για τραχύτητα στους τρόπους. Να αρχίσει κι ο Καμμένος να απευθύνει συστάσεις για αποφυγή της οξύτητας.

Τούμπα την τούμπα, η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το βεληνεκές της δράσης της όχι μόνο εκτός μιας κάποιας ιδεολογίας, αλλά επέκεινα της ορθολογικής κριτικής. Το πολιτικό της κεφάλαιο είναι το άθροισμα των αντιφάσεών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή