Βουτιά στην… ανάπτυξη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καταδυτικό τουρισμό να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο είδος θεματικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερους από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες τον χρόνο, οκτώ ελληνικά νησιά (Ελαφόνησος, Κέα, Κύθηρα, Μεγίστη (Καστελλόριζο), Νίσυρος, Οινούσσες, Σκύρος και Ψαρά) ανέλαβαν να φτιάξουν ένα δίκτυο ενάλιων διαδρομών για να αναδείξουν τον τόπο τους και την ενάλια τουριστική κληρονομιά τους.

Εμπνευστές της πρωτοβουλίας οι δήμαρχοι Σκύρου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, και Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, οι οποίοι στην πρώτη παρουσίαση του Δικτύου «Ενάλιον», που έγινε την Παρασκευή 3/11 στο Ζάππειο Μέγαρο, επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι για τα μικρά νησιά να βρουν νέους τρόπους να κάνουν ελκυστικό τον προορισμό τους στους ξένους.

Ο καταδυτικός τουρισμός δεν απαιτεί βαριά υποδομή, προβάλλει την ιστορία του τόπου και προσελκύει ποιοτικούς επισκέπτες που επιστρέφουν, ενώ διευρύνει τα όρια της τουριστικής περιόδου. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος τόνισε την πολιτιστική αξία των ενάλιων «μνημείων», όπως του ναυαγίου του «Βρετανικού» στην Κέα και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που τον χαρακτήρισε την «Τζοκόντα της Ελλάδας», και ζήτησε από όλους να κάνουν «ηράκλεια» προσπάθεια προκειμένου να ξεπεράσουν τα κωλύματα της γραφειοκρατίας.

Εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία της European Underwater Federation που αναφέρουν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς πραγματοποιούν κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα ταξίδι σε καταδυτικό προορισμό – με το 70% να επιλέγει τη Μεσόγειο και το ετήσιο όφελος αυτών των ταξιδιών να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή