Με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε το Χ.Α.

Με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε το Χ.Α.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτονώθηκαν οι πωλήσεις τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο, αλλά δεν ήταν αρκετό να ανακοπεί η αρνητική πορεία του Γενικού Δείκτη που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 2,94%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ανεπαίσθητες απώλειες 0,11% στις 741,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 738,42 μονάδων (-0,48%) και 745,60 μονάδων (0,49%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,153 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 47,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 480 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σταθεροποιητικά στις 1.944,48 μονάδες, ενώ στο -0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap στις 1.017,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 699,45 μονάδες.

Η μίζερη εικόνα της αγοράς μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι συνεχώς μειώνονται οι αγοραστές μετοχών σε μία αγορά εξαιρετικά «ρηχή» με ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα για την πλειονότητα των τίτλων, με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν οι τιμές, ακόμα και μέσω των τελικών δημοπρασιών στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο της συνεδρίασης. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2017 που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο δίνουν την αφορμή σε θεσμικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν ενεργά να επιλέγουν αυστηρά μία πολύ μικρή ομάδα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προσδοκώντας στη μερισματική απόδοση των τίτλων και αδιαφορώντας για την πλειονότητα των τίτλων.

Την ίδια ώρα οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές αποτυπώνουν την ανησυχία ξένων και εγχωρίων χαρτοφυλακίων που διαπιστώνουν ότι, αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλα ακίνητα οφειλετών, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσής τους.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι αποδόσεις και να υποχωρούν οι τιμές. Το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στις 475 μονάδες βάσης. Η τιμή του 2ετούς ομολόγου αποτιμήθηκε στα 100,53 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,90%. Το 5ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 101,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται ατό 4,13%. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στα 91,00 λεπτά, με την απόδοση να κλείνει στο 5,09%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή