«Αυλαία» την Κυριακή για το πακιστανικό σχολείο στον Κολωνό

«Αυλαία» την Κυριακή για το πακιστανικό σχολείο στον Κολωνό

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο να υποδεχθεί τα πάνω από 100 παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας την Κυριακή 12 Νοεμβρίου είναι το 144ο δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια, καθώς η προσπάθεια των γνωστών ρατσιστικών κύκλων να εκμεταλλευτούν το αρχικό έλλειμμα ενημέρωσης των γονιών έπεσε τελικά στο κενό.

«Την Κυριακή στις 10 π.μ. θα είμαστε όλοι στο σχολείο για να υποδεχτούμε τα παιδιά από το Πακιστάν που μεγαλώνουν στην πατρίδα μας, μαζί με τους γονείς τους. Καλούμε όλο τον κόσμο του σχολείου, αλλά και ευρύτερα τους κατοίκους της γειτονιάς να δώσουν το παρών με το χαμόγελο, το λουλούδι μας, τον καλό λόγο, στέλνοντας το μήνυμα πως ο πραγματικά ανεπιθύμητος είναι ο ρατσισμός και οι φορείς του», λέει στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου Δημοτικού Σχολείου (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη).

Περί τίνος πρόκειται; Το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας «Η ενότητα» (11 π.μ. έως 3 μ.μ. κάθε Κυριακή) λειτουργεί για τα παιδιά των Πακιστανών. «Ξεκινήσαμε το 2007 στο Δήμο Ρέντη, που μας είχε παραχωρήσει το χώρο του ΚΑΠΗ. Τα παιδιά μας πηγαίνουν όλα στα ελληνικά σχολεία και μαθαίνουν ελληνικά και τα υπόλοιπα μαθήματα. Στο σχολείο της κοινότητας μαθαίνουν τις γλώσσες ουρντού (η βασική γλώσσα στο Πακιστάν), αραβικά και αγγλικά. Ταυτόχρονα, οι μητέρες τους μπορούν να μάθουν ελληνικά. Τα μαθήματα κάνουν εθελοντές της κοινότητας», λέει στην «Κ» ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. Καθώς ο αριθμός των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα φέτος θα είναι αυξημένος (υπολογίζεται περίπου 110 παιδιά, με επιπλέον 15-20 μητέρες), η κοινότητα απευθύνθηκε στο δήμο Αθηναίων, ο οποίος παραχώρησε τις αίθουσες του 144ου δημοτικού σχολείου, με συγκεκριμένη σύμβαση και υποχρεώσεις.

Στις 27 Οκτωβρίου έγινε γνωστό στο σχολείο, πως στις 29 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η φιλοξενία των Πακιστανών μαθητών. Η στάση των εκπαιδευτικών του σχολείου ήταν από την αρχή θετική. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με ρατσιστικές ομάδες, που κινήθηκαν αμέσως και δημιούργησαν κλίμα ενάντια στην παραχώρηση του σχολείου. «Κυκλοφόρησαν απίθανες καταγγελίες: από το εάν είναι εμβολιασμένα τα παιδιά και εάν θα υπάρχει καθαριότητα του χώρου, μέχρι πως πρόκειται για εκμάθηση τζιχαντιστών και για δημιουργία τζαμιού!», λένε στην «Κ» γονείς.

Η διασπορά τερατολογιών είχε αρχικά ένα αποτέλεσμα καθώς την Κυριακή 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στο Πακιστανικό Σχολείο, με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων γονιών και κάτοικων, αλλά και ενίσχυση ατόμων από άλλες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες μεταφερμένων από τη Χρυσή Αυγή. Ευτυχώς τα μικρά παιδιά, γεννημένα τα περισσότερα στην Ελλάδα με γονείς Πακιστανούς, δεν ήρθαν εκείνη την ημέρα, καθώς τα εγκαίνια του σχολείου αναβλήθηκαν για τις 12 Νοεμβρίου.

«Τις επόμενες ημέρες κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος Γονέων, έγινε Δ.Σ. με τη συμμετοχή δεκάδων γονιών, καλέσαμε εκπροσώπους από την Πακιστανική Κοινότητα, από το Δήμο Αθηναίων, που έδωσαν αναλυτικές και σαφείς εξηγήσεις και απάντησαν σε όλα τα καλοπροαίρετα ερωτήματα των γονιών. Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου έγινε μαζική και πολύωρη συνέλευση του συλλόγου μας, στην οποία καταλήξαμε τελικά σε απόφαση υποδοχής του Πακιστανικού Σχολείου», μας λέει ο κ. Χριστοδούλου. «Ήταν εντυπωσιακό να βλέπει κανείς, πως γονείς που είχαν έρθει με αρνητική διάθεση, μέσα από τη συζήτηση και την ενημέρωση άλλαζαν γνώμη», συμπληρώνει.

«Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Πακιστανών που είναι ίσα με τα δικά μας και στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας στα παιδιά τους», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία βέβαια ζητά την τήρηση των όρων καθαριότητας, υγιεινής κλπ.

Υπέρ της φιλοξενίας των παιδιών της Πακιστανικής Κοινότητας τάχθηκαν ο σύλλογος δασκάλων της περιοχής «Ο Αριστοτέλης», άλλοι μαζικοί φορείς, η «Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων» κλπ.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας ρατσιστικών ακροδεξιών κύκλων να υποδαυλίσουν ξενοφοβικές αντιδράσεις είναι το γεγονός πως μετά τη θετική απόφαση του συλλόγου γονέων, τα ξημερώματα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου βανδάλισαν με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα τα γραφεία της Λαϊκής Συνέλευσης, εγείροντας ανησυχίες για επιθέσεις και προκαλώντας την κινητοποίηση της αστυνομίας.

Όλα αυτά θα είναι παρελθόν με τη φιλόξενη υποδοχή, που προετοιμάζουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής την Κυριακή.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή