Μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α: «Κλωτσούσαν το κεφάλι του λες και χτυπούσαν πέναλτι»

Μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α: «Κλωτσούσαν το κεφάλι του λες και χτυπούσαν πέναλτι»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας λέγανε, τους Πακιστανούς τους χτυπάμε» είπε από τον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ, γυναίκα, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε να καταθέτει στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Η «μάρτυρας Β» κατέθεσε ότι παρέμεινε στην οργάνωση επί ενάμιση χρόνο και ότι αποχώρησε το καλοκαίρι του 2013, όταν ο εκ των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα, στέλεχος του πυρήνα της Νίκαιας, Γεώργιος- Χρήστος Τσακανίκας, περιέγραψε με φρικιαστικό τρόπο την επίθεση σε Πακιστανό:

«Μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν (σσ χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε τα φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο “που κλώτσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλντι”. Παίζει και να έχει πεθάνει».  

Στην κατάθεση της, η μάρτυρας αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, τονίζοντας τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις του με τον τότε επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις πορείες είχαμε συνοδεία την αστυνομία».

Αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικό, όπου ο Πατέλης είχε κατηγορηθεί πως είχε χτυπήσει κάποια έγκυο και «το είπε στον εν λόγω αστυνομικό και ούτε δικογραφία έγινε, ούτε τίποτα…». Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο αστυνομικός ήταν χρυσαυγίτης και «βοηθούσε κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Τον έπαιρνε τηλέφωνο (σσ ο Πατέλης) και καθάριζε».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως πήγε την άνοιξη του 2012 στην τοπική της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, ανταποκρινόμενη σε κάλεσμά της, μέσω facebook, για συγκέντρωση στα γραφεία της, γιατί ανέμεναν πως θα πήγαιναν εκεί Πακιστανοί «να τα σπάσουνε». Όπως ανέφερε η μάρτυρας, «συγκεντρωθήκαμε 200 άτομα εκείνη την ημέρα, αλλά η πορεία των Πακιστανών δεν έφτασε ποτέ».  

Η «μάρτυρας Β» πήγαινε, όπως είπε, δύο φορές την βδομάδα στα γραφεία, όπου ο Γιώργος Πατέλης μιλούσε στα μέλη για την ιδεολογία και τους σκοπούς της οργάνωσης, «που ήταν να καθαρίσει η χώρα μας από τους Πακιστανούς και όλους του ξένους».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, στην ιδεολογική ενημέρωση περί ναζισμού και αρίας φυλής, περιλαμβανόταν και η ενημέρωση για «το Ολοκαύτωμα σε βάρος των Εβραίων, το οποίο ποτέ δεν έγινε και είναι ψέμα. Μας λέγανε ότι τους Πακιστανούς τους χτυπάμε». Είπε επίσης, ότι ο κατηγορούμενος βουλευτής, Γιάννης Λαγός, ήταν ένας από αυτούς που έλεγε «είμαστε ναζιστές».

Ο Πατέλης, εκ των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα, σύμφωνα με την μάρτυρα, «είχε φτιάξει ένα δικό του κλειστό πυρήνα από φουσκωτούς». Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, η «μάρτυρας Β» συμπλήρωσε, πως προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε αυτήν την κλειστή ομάδα ήταν να έχει δείρει Πακιστανούς.

Αναφερόμενη στην δομή που είδε, η μάρτυρας κατέθεσε πως τόσο ο Πατέλης όσο και ο Λαγός, μίλαγαν στα μέλη για πειθαρχία και τους τόνιζαν την ανάγκη να εκτελούν ό,τι τους έλεγαν και να μην ρωτάνε για τις άνωθεν εντολές. Περιέγραψε μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος, ως «ντόμινο» όπου «έδινε το ok ο Μιχαλολιάκος, το έλεγε στον Λαγό, αυτός στον Πατέλη και οι εντολές εκτελούνταν».

Για τον βουλευτή Λαγό, η «μάρτυρας Β» χρησιμοποίησε την έκφραση που έλεγαν τότε «η πλάτη της Νίκαιας» και όταν της ζητήθηκε να το εξηγήσει ανέφερε: «Ο Λαγός προστάτευε τη Νίκαια, η τοπική της Νίκαιας ήταν το καμάρι της Χρυσής Αυγής, γιατί πήγαινε και καθάριζε..». Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή ήθελε «να πάρει την προστασία στα μαγαζιά από τους Αλβανούς».

Τέλος, αναφερόμενη στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως δεν περίμενε να φθάσει «σε φόνο και δη Έλληνα η Χρυσή Αυγή» ενώ τόνισε πως για να γίνει κάτι τέτοιο «έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή