Πάιατ: Ατιμάζεται η μνήμη των θυμάτων

Πάιατ: Ατιμάζεται η μνήμη των θυμάτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας συγκεντρώνει η απόφαση του συμβουλίου φυλακών για διήμερη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν Δημ. Κουφοντίνα. Η 48ωρη άδεια Κουφοντίνα, σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη θεωρούμενη ως επιτυχή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον θετικό απόηχο που είχε αυτή και στην Ουάσιγκτον. «Προσθέτω τη φωνή μου σε εκείνες από όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα που εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να αφήσει ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η εν λόγω άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους», έγραψε νωρίς το πρωί στο τουίτερ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Το τουίτ του κ. Πάιατ συνόδευε φωτογραφία από την πλακέτα που έχει αναρτηθεί από το 1998 στη μνήμη των πέντε δολοφονηθέντων από τη 17Ν Αμερικανών που υπηρετούσαν στην πρεσβεία της Αθήνας, Ρίτσαρντ Γουέλς, Τζορτς Τσάντες, Νικόλαο Βελούτσο, Γουίλιαμ Νορντίν και Ρόναλντ Στιούαρτ.

Με την αντίστοιχη πλακέτα που έχει αναρτηθεί στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από τη 17Ν Στίβεν Σόντερς, συνόδευσε τη δική της αντίδραση η Κέιτ Σμιθ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε στο τουίτερ η κ. Σμιθ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον αντιδρά έντονα σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες ή αποτυχίες σε σχέση με κατάδικους της 17Ν. Τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργηθεί ζήτημα με τα «βραχιολάκια» του νόμου Παρασκευόπουλου, τα οποία θα επέτρεπαν στον Σάββα Ξηρό να αποφυλακιστεί. Το θέμα είχε, μάλιστα, τεθεί, όταν ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς βρισκόταν στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον τότε ομόλογό του Τζον Κέρι. Σε δύσκολη θέση είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2014 και ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, καθώς βρέθηκε στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Κέρι, έπειτα από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού. «Μεγάλη απογοήτευση» για την άδεια στον Κουφοντίνα εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η 17Ν ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του ακόλουθου Τύπου της πρεσβείας στην Αθήνα Τσετίν Γκιοργκιού το 1991 και την απόπειρα κατά του τότε συμβούλου Ντενίζ Μπολούκμπασι, αλλά και τη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου το 1994. «Η επίδειξη ανεκτικότητας σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο αποτελεί καθαρή ασέβεια στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή