Αντίδραση ΕΙΗΕΑ στην τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Αντίδραση ΕΙΗΕΑ στην τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) προκαλούν οι προβλέψεις της τροπολογίας για τον ΕΔΕΟΑΠ που κατατέθηκε στη Βουλή και ειδικότερα η καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η ΕΙΗΕΑ αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΙΗΕΑ, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους υπουργούς κ. Αχτσιόγλου και κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν από την κατάθεση της οποιασδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου υπουργείου.

Στη μοναδική συνάντηση που είχε η ΕΙΗΕΑ, τονίστηκαν τα εξής:

– Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

– Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη διάσωση, αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επί συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.

– Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε εισφορά επί τζίρου.

– Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ.

– Προτείναμε ως μέσα συνεισφοράς μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως, όχι με βάση τον τζίρο, ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην ελληνική επικράτεια.

– Ζητήσαμε να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιβιώσουμε.

– Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επί του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – “επενδυτών” και τη δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς».

Ο φόρος τηλεόρασης

Τη μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης από 20% στο 5% προβλέπει τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή. Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια της επιβολής εισφοράς 2% στις εκδοτικές επιχειρήσεις με την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ, με το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών». Οπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα ιντερνετικά sites για τη λήψη μέτρων ενίσχυσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή