Ραγκούσης στην «Κ»: Εάν κυβερνήσουμε με τη Ν.Δ., θα σβήσουμε

Ραγκούσης στην «Κ»: Εάν κυβερνήσουμε με τη Ν.Δ., θα σβήσουμε

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης έχει δεχτεί πολλά πυρά για την «εμμονή» του να κάνει αντιπολίτευση στον Κυρ. Μητσοτάκη, αρνούμενος οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ν.Δ. Ο ίδιος απαντά, μιλώντας στην «Κ», πως η πολιτική που εισηγείται είναι η μόνη που μπορεί να κάνει τον κόσμο να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.

– Σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού επαναλαμβάνατε συνεχώς την αντίθεσή σας σε πιθανή συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη. Το 2011 όμως συμμετείχατε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με στελέχη της Ν.Δ. Δεν υπάρχει μία αντίφαση σε αυτό;

– Καμιά αντίφαση. Θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια και οδήγησαν στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά δεν θα ισχύουν στον επόμενο πολιτικό κύκλο που είναι μπροστά μας. Οδήγησαν στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας ένα μεγάλο πολιτικό κενό, το οποίο ήρθαν στη συνέχεια να καλύψουν οι δημαγωγοί της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου. Oλες οι ανεπτυγμένες χώρες στηρίζονται σε έναν δικομματισμό ανάμεσα στη συντηρητική και την προοδευτική παράταξη. Η κυρίαρχη πανευρωπαϊκά τάση μάλιστα τελευταία, η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη είναι τα προοδευτικά κόμματα να αρνούνται συγκυβέρνηση με τα συντηρητικά. Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία. Εάν λοιπόν, εμείς επαναλάβουμε σε ομαλές πολιτικές συνθήκες την κυβερνητική συνεργασία με τη N.Δ. τότε θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου να δεσπόζει στην πολιτική ζωή του τόπου ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος. Οσοι αντιδρούν στις απόψεις μου, πρέπει να κατανοήσουν ότι το δίλημμα είναι ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία συγκέντρωσε ίσως τα περισσότερα πυρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

– Συμμετείχα σε εκείνη την κυβέρνηση και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου. Μέσα σε 20 μήνες ετοίμασα και προώθησα επτά νόμους-μεταρρυθμίσεις, που ισχύουν ακόμα, με εξαίρεση τον νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που κατήργησε ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναφέροντας τον στυγνό κομματισμό του πελατειακού κράτους. Στο υπουργείο του, καθαίρεσε τον άριστο διευθυντή για να τοποθετήσει τον τελευταίο στην αξιολόγηση, επειδή ήταν κομματικός του φίλος. Εκείνη η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα στο ευρώ, με τις αποφάσεις του 2010, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά και του ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα. Προσωπικά συμμετείχα στη λήψη των βασικών αποφάσεων, μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

– Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν τελευταία με θετικά λόγια για τη χώρα και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει ίδια άποψη. Ποιος τελικά έχει δίκιο;

– Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι μία εξαιρετική μνημονιακή κυβέρνηση που παρά τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις υλοποιεί κατά γράμμα το τρίτο μνημόνιο το οποίο η ίδια υπέγραψε σε δημοσιονομικές συνθήκες πολύ καλύτερες από αυτές του 2010. Από αυτή την άποψη, είναι λογικό να μιλάνε με καλά λόγια ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και άλλοι.

– Δεχθήκατε κριτική για το βίντεο που κατηγορούσατε τους υπόλοιπους υποψηφίους. Θεωρείτε πως ήταν λάθος;

– Δεν κατηγόρησα κανέναν. Προέβαλα ακριβή αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους –τα οποία ούτε διαψεύστηκαν ούτε ανακλήθηκαν– προκειμένου να κάνω σαφή την αντίθεσή μου περί πιθανής συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να προειδοποιήσω. Να εκφράσω την ανησυχία μου πως αν κυβερνήσουμε ξανά με τη Ν.Δ. τότε θα σβήσουμε ταπεινωμένοι.

– Το 1981 ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Ενωσης Κέντρου από το ΠΑΣΟΚ που κατέλαβε τη θέση του. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ίδιο απορροφώντας το ΠΑΣΟΚ. Πώς αναστρέφεται αυτή η μετακίνηση εκλογικού σώματος;

– Μόνο με τη στρατηγική αυτονομίας που εισηγούμαι. Μια στρατηγική αυτονομίας απέναντι στη Ν.Δ. Εγιναν λάθη από το ΠΑΣΟΚ και θέλω να πιστεύω ότι ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί δεν θα τα επαναλάβει. Ενα κόμμα-θυγατρική της Ν.Δ. δεν έχει μέλλον, δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν μπορεί να φέρει πίσω τον κόσμο μας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ψήφος στην προοδευτική παράταξη, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. Οσοι προωθούν την ιδέα μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. στην πραγματικότητα προωθούν την ιδέα της εγκατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ του Π. Καμμένου για άλλα 10 χρόνια στη χώρα ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή