Τελεσίγραφα ΔΝΤ και ΕΚΤ για πλειστηριασμούς ακινήτων

Τελεσίγραφα ΔΝΤ και ΕΚΤ για πλειστηριασμούς ακινήτων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές άναψαν στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μην εκπλειστηριαστούν κατοικίες αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

«Αν υπάρχει τέτοια συμφωνία, αν είναι δεσμευτική, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στα επικείμενα στρες τεστ, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει τα ενέχυρα που είναι ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ», λέει στην «Κ» αξιωματούχος των θεσμών.

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις χθες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών συνέπεσαν με δηλώσεις για το θέμα του πρόεδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. O κ. Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στους Financial Times, είπε «πως οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. Λάβαμε υπόψη την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν εξηγήσεις από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία στελέχους της ΕΚΤ και με τον κ. Καραμούζη. Και οι δύο διαβεβαίωσαν τους συνομιλητές τους ότι αυτό που ισχύει είναι πως οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τους μεγάλους οφειλέτες και τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Αλλά a priori δεν εξαιρούνται και δεν μπορεί να εξαιρεθούν μικρότεροι οφειλέτες με μικρότερες περιουσίες. Εξάλλου, ο κ. Καραμούζης ήταν σαφής: αναφέρθηκε στους πρώτους γύρους ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στις 11 Οκτωβρίου, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διέρρεαν πως κατά τη συνάντηση του υπουργού Στ. Κοντονή με τις διοικήσεις των τραπεζών επετεύχθη συμφωνία να μην ενταχθεί κανένα σπίτι με αξία έως 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο Κατσέλη, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές διευκρίνιζαν πως το μορατόριουμ για τα μικρότερης αξίας έχει περιορισμένη ισχύ, μέχρι το τέλος του έτους, στην ουσία για ένα μήνα από την έναρξη των πλειστηριασμών, που έχει προγραμματισθεί για τις 29 Νοεμβρίου. Για προφανείς πολιτικούς λόγους, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης τότε όσο και προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών απέφυγαν να αναφερθούν στην περίοδο ισχύος του μορατόριουμ.

Ουσιαστικά, μετά τις γιορτές δεν θα υπάρχει ελάχιστο όριο οφειλής και αξίας ακινήτων στους πλειστηριασμούς. Οπως εξηγεί κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σχεδόν το 50% των κόκκινων δανείων καλύπτεται από ακίνητα που έχουν δοθεί ως ενέχυρο και το άλλο περίπου 50% από προβλέψεις. Το 15% του συνόλου των κόκκινων δανείων και σχεδόν το 40% των στεγαστικών σε καθυστέρηση με τα ενέχυρα – ακίνητα που το συνοδεύουν έχουν εξουδετερωθεί επειδή έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Αν ίσχυε μια συμφωνία όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση, θα σήμαινε ότι εξουδετερώνεται ακόμη μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων, με αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών, ειδικά ενόψει των στρες τεστ. «Οσοι περισσότεροι πλειστηριασμοί έχουν γίνει έως τον Φεβρουάριο, που θα αρχίσουν τα στρες τεστ, τόσο μικρότερο “κούρεμα” θα υπολογιστεί στην αξία των ενεχύρων», λέει.

Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι, για να έχει αξιοπιστία η διαδικασία, ώστε να μετρήσει θετικά στα στρες τεστ, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και απ’ όλες τις τράπεζες. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασική μεταρρύθμιση που απαιτεί το ΔΝΤ και πως το Ταμείο ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατό. «Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι ούτως ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή