Συζήτηση Γκουτέρες – Γιλντιρίμ για το Κυπριακό

Συζήτηση Γκουτέρες – Γιλντιρίμ για το Κυπριακό

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σύντομη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του στο Κυπριακό και την υποστήριξη του στην προοπτική της λύσης.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση έλαβε χώρα στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης του με τον κ. Γκουτέρες. Η συνάντηση Γιλντιρίμ-Γκουτέρες πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι με τον ΓΓΟΗΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει περιφερειακής υφής ζητήματα, ενώ στη συζήτηση εστίασαν και σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια διπλωματική σκηνή.

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ο ΓΓΟΗΕ εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τις θυσίες της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει περισσότερη υποστήριξη από τα μέλη του ΟΗΕ σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, οι κ. Γιλντιρίμ και κ. Γκουτέρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τους Μουσουλμάνους του Μιανμάρ, καθώς η Τουρκία ζητά την άμεση κινητοποίηση και εμπλοκή στην όλη υπόθεση της διεθνούς κοινότητας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε λόγο για

«εθνοκάθαρση» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν στις κρίσεις σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία, ενώ η τουρκική πλευρά έθιξε το ζήτημα της ανασυγκρότησης του ΟΗΕ και την μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε κέντρο του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή