Να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017 ζητεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017 ζητεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του χρόνου τόνισε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να περάσει ξανά», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η γ΄ αξιολόγηση πάει καλά, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμα κι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς η συζήτηση εξελίχθηκε, στη συγκεκριμένη επιτροπή τα θέματα κινήθηκαν γύρω από την απασχόληση, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να σημειώνει ότι, παρόλο που η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, υπάρχει σαφής βελτίωση. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία, πιο «ευέλικτη» η αγορά εργασίας και να διορθωθούν οι «ανισορροπίες». «Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα», σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι, από τη μια, υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και, από την άλλη, πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς. «Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Οσον αφορά τη μείωση των συντάξεων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως αυτή η απόφαση ελήφθη από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και δεν ήταν κάτι που επιβλήθηκε από τους θεσμούς. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του αναφορικά με τη μείωση των μισθών στη χώρα, τονίζοντας ότι είχαν αυξηθεί 30% σε μόλις επτά χρόνια, από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2002 μέχρι την κρίση το 2009, και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είχε σκοπό την εξισορρόπηση αυτών των ανισορροπιών. Ωστόσο, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος «μέσα στο επόμενο έτος».

Ανέφερε ότι το «υψηλό δημοσιονομικό χρέος χωρών έχει σχέση με την τραπεζική κρίση, κι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί». «Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα των φορολογουμένων, με λάθος τρόπο, κατά τη γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος, που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκιο», λέει χαρακτηριστικά. Αυτό όμως προσέθεσε δεν θα επαναληφθεί, τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί η τραπεζική ένωση έχοντας πλέον αυξημένη εποπτεία και πλαίσιο εξυγίανσης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως το Eurogroup συμφώνησε να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποφασίζοντας την ελάφρυνση του χρέους και ανέφερε δεύτερη φορά εντός ολίγων ημερών τον «γαλλικό μηχανισμό», που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή