Ενας σκοτεινά κωμικός «Φάρος» στην Αθήνα

Ενας σκοτεινά κωμικός «Φάρος» στην Αθήνα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριστοτελικός ορισμός λέει πως στο τέλος του θεατρικού έργου και έπειτα από πολλά παθήματα, επέρχεται στους ήρωες –αλλά κυρίως στους θεατές– η σωτήρια κάθαρση. Αυτό το ανανεωτικό συναίσθημα βρίσκει απόλυτη σχεδόν εφαρμογή στον «Φάρο» του Κόνορ Μακφέρσον που συμπλήρωσε ήδη έναν μήνα πολύ επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αθηνών. Κι ας μην πρόκειται για κλασική τραγωδία, κι ας έρχεται αυτή η κάθαρση μέσα από μια βραδιά τζόγου, με μια θάλασσα αλκοόλ, τσιγάρα και ανίερες συμφωνίες…

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος επιπλέον σκηνοθετεί, μαζεύει ακόμη τέσσερις διακεκριμένους άνδρες ηθοποιούς, προκειμένου μαζί να μεταφέρουν το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα. Ο ίδιος κρατά τον ρόλο του Ρίτσαρντ, ενός τυφλού μέθυσου, ο οποίος εξαρτάται πια από τις φροντίδες του μικρότερου αδελφού του, Σάρκι (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος). Οι δυο τους προετοιμάζονται για μια παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι τους, γεμάτη ποτό και χαρτοπαιξία, καλώντας και δύο φίλους: τον Ιβάν (Νίκος Ψαρράς) και τον Νίκι (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), εξίσου βαλτωμένους και –κατά βάθος– απελπισμένους με εκείνους. Στη γιορτινή βραδιά, ωστόσο, θα καταφτάσει απρόσκλητος και ο μυστηριώδης κύριος Λόκχαρτ (εξαιρετικός ο Αιμίλιος Χειλάκης), ο οποίος θα γίνει καταλύτης συνταρακτικών εξελίξεων.

Το κείμενο του Μακφέρσον, με τους άψογα διαμορφωμένους χαρακτήρες, έχει πολλές αναγνώσεις. Κλασικό θρίλερ μυστηρίου, μαύρη κωμωδία, κοινωνική σάτιρα, όλα μπαίνουν στο μείγμα, το οποίο αγγίζει τελικά το μεταφυσικό και το παράδοξο, προκειμένου να καταδυθεί στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Οι ήρωες του έργου, αν και αρκετά νέοι, είναι άνθρωποι ρημαγμένοι, λούζερς μιας κοινωνίας που είναι μαθημένη να αφήνει πίσω της τα περιττά «βάρη». Πνίγουν τη συνείδηση και τις αποτυχίες τους στο ποτό, μέχρι που η συνείδηση έρχεται να τους στοιχειώσει, στην ενσώματη μάλιστα μορφή ενός ανελέητου εκδικητή. Φέρουν, όμως, ταυτόχρονα μέσα τους κι αυτή την παράδοξα κωμική διάσταση της ζωής, που πάει, συνήθως, χέρι χέρι με την τραγωδία.

​​Τετάρτη – Κυριακή, στο Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή