Πώς προστατεύουν τους κακοπληρωτές

Πώς προστατεύουν τους κακοπληρωτές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι θα γνωρίζετε την PQH. Με αυτά τα αρχικά θα τη βρείτε όπου την αναζητήσετε, χωρίς άλλη εξήγηση. Με λίγο παραπάνω ψάξιμο θα βρείτε ότι πρόκειται για την «Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση» (Single Special Supervisory ελληνιστί) και με λίγη ακόμη προσπάθεια θα καταλάβετε ότι πρόκειται για την εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει αναλάβει να πάρει πίσω όσο περισσότερα χρήματα γίνεται από το χαρτοφυλάκιο δεκαέξι (16!!!) τραπεζών που έπεσαν έξω, επειδή οι πελάτες τους δεν πλήρωναν τα χρέη τους και οι διοικήσεις τους αφού έκαναν τεράστια λάθη στην παροχή των δανείων αυτών, στη συνέχεια δεν έκαναν ό,τι απαιτείται για να τα επανεισπράξουν. Να σας διηγηθώ, λοιπόν, την ιστορία, όπως την έζησε ο κ. Κώστας Μητρόπουλος που επί ένα έτος οργάνωσε τις σχετικές προσπάθειες, με αποτέλεσμα να ανακτηθούν πέρυσι «κακά δάνεια» 235 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% όλων των ανακτήσεων που έχουν γίνει από το 2011 όταν άρχισαν να πέφτουν έξω οι τράπεζες. Εξέλιξη που αποδεικνύει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι να πάρεις πίσω, έστω κάτι, από ένα δάνειο που κακώς δόθηκε, κατά κανόνα. Υπενθυμίζω ότι το άνοιγμα που έχουμε ήδη φορτωθεί, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών, ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ!

Η ιστορία αφορά τον κ. Κοσκωτά, ο οποίος, όταν εξέτισε την ποινή του επέστρεψε «κανονικά» στην παλαιά οικία του, που βεβαίως είχε αγοραστεί με χρήματα της Τράπεζας Κρήτης και δικαίως είχε περάσει στην ιδιοκτησία του «Δημοσίου» και φυσικά δεν μπορούσε να την ανακτήσει. Σε αυτό το περιβάλλον και επί μακρότατο χρονικό διάστημα, κάποιων ετών, ο εν λόγω κατοίκησε χωρίς ενοίκιο ή άλλη επιβάρυνση και μάλιστα δεν χρειάστηκε να πληρώσει και ηλεκτρικό. Τόσο αυτονόητα φαίνονται τα παραπάνω, ώστε η αναφερόμενη ειδική εταιρεία να χρειαστεί να αγριέψει προκειμένου να εκδιώξει τον κ. Κοσκωτά και να πάρει «ανά χείρας» την κοινή «μας» ιδιοκτησία.

Μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες πανάκριβων κατοικιών, με τεράστια δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων, που επιμένουν να μην πληρώνουν, μένουν στην «πρώτη» ή με άλλο τρόπο προστατευόμενη οικία «τους». Πρόκειται για σκάνδαλο από τα λίγα. Που συμβαίνει υπό την προστασία μερίδας του πολιτικού κόσμου, επωνύμων ακτιβιστών, επίδοξων τρομοκρατών, συχνά της αστυνομίας και σίγουρα της κυβέρνησης που δεν έχει διευκολύνει· με πράξεις κι όχι στα λόγια.

Γι’ αυτό, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, προειδοποίησε τον δήθεν ανυποψίαστο κ. Τσακαλώτο ότι αν με κάποιον τρόπο δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, ο έλεγχος που θα γίνει στις τράπεζες την ερχόμενη άνοιξη μπορεί να καταλήξει σε εξαιρετικά δυσάρεστα συμπεράσματα. Οπως ακριβώς το φοβάται –και δεν το κρύβει– το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή