Ο λιμός και οι οβίδες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολή στον «διάλογο» για την πώληση 300.000 οβίδων στη Σαουδική Αραβία: Μόλις χθες ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει δει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα, θα ξεσπάσει στην Υεμένη, αν η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν άρει αμέσως τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας». «Πρέπει να ξαναρχίσει πάραυτα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη», έστειλε το δικό του κατεπείγον μήνυμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ειδάλλως, γενοκτονία. Θυμόμαστε βέβαια ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετέχουν και οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Μπορούν έτσι με το ένα χέρι να κάνουν ότι σκουπίζουν τα δάκρυα της συμπόνιας για τον λαό της Υεμένης και με το άλλο να υπογράφουν συμβόλαια εμπορίας μαχητικών, πυραύλων και αρμάτων με τους χουβαρντάδες δημοκράτες που ηγεμονεύουν στη Σαουδική Αραβία. Ικανός μεταπράτης ο Ντόναλντ Τραμπ, έκλεισε τον Μάιο συμβόλαια 350 δισ. δολαρίων. Θέλοντας προφανώς να μειώσει την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο των πολεμικών βιομηχάνων, δεν διάβασε καν την επιστολή τριάντα Δημοκρατικών, που μνημόνευαν την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να ανασταλεί για έναν χρόνο η πώληση στους Σαουδάραβες πυρομαχικών ακριβείας, επειδή θερίζουν πρωτίστως τους αμάχους. Τυπική ευαισθησία Δημοκρατικών: Τα άλλα όπλα είναι φιλικά με τον άμαχο πληθυσμό…

Θυμόμαστε επίσης τον ενθουσιασμό με τον οποίο η Τερέζα Μέι υποδέχτηκε την απόφαση λονδρέζικου δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία (ηθική; ανόητο το ερώτημα). «Η απόφαση δείχνει ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο ρωμαλέα συστήματα ελέγχου εξαγωγών στον κόσμο», δήλωνε τον Φλεβάρη, χαρούμενη που η εξαθλίωση στην Υεμένη δεν θα ανέκοπτε την πώληση όπλων αξίας 3,3 δισ. λιρών, όπως απαιτούσαν οι ρομαντικοί της «Εκστρατείας Εναντίον του Εμπορίου Οπλων», της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά». Τα θυμόμαστε όλα αυτά; Ισως. Σίγουρα πάντως δεν τα θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θυμούνται καν τις δικές τους (αρχειοθετημένες πια) θέσεις για το οπλεμπόριο, τον λιμό στην Υεμένη, το αντιδημοκρατικό σαουδαραβικό καθεστώς και τις σχέσεις του με τον φονταμενταλισμό. Αν τα θυμούνταν, δεν θα του πουλούσαν οβίδες. Και θα είχαν αποφύγει τουλάχιστον τον έναν από τους χίλιους και έναν τρόπους που έχει για να τους εκθέτει ο στρατάρχης συγκυβερνήτης τους Πάνος Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή