Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 11 δισ. ευρώ από Ελληνικό και Σκουριές

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 11 δισ. ευρώ από Ελληνικό και Σκουριές

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά, τονίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά κωλύματα αποτελούν εμπόδιο στις δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις του Ελληνικού και των Σκουριών ύψους 11 δισ. ευρώ.

«Η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει πίσω σε όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί “παραβιάζει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» γράφει το Bloomberg, που παράλληλα σημειώνει ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Καναδική εταιρία Εldorado Gold ανακοίνωσε ότι «θα κινηθεί νομικά εναντίον της χώρας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το πρότζεκτ των Σκουριών», επισημαίνει το πρακτορείο σε σχετικό δημοσίευμα.

«Τα εμπόδια έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η ανεργία αγγίζει το 20%».

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αναθεώρησαν τον προηγούμενο στόχο για αύξηση 1,8%. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018, γράφει το Bloomberg, και συνεχίζει:«Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια».

Οι μετοχές της Lamda υποχώρησαν 9,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Eldorado έχασαν περισσότερο από 60% στον Καναδά φέτος, εν μέρει λόγω των ελληνικών προβλημάτων.

Η υπόθεση του Ελληνικού

Στο έργο του Ελληνικού, τα ζητήματα είναι άλλης φύσης, επισημαίνει το Bloomberg. «Το αρχαιολογικό συμβούλιο έκρινε τον Οκτώβριο ότι η κατασκευή είναι δυνατή στο παλιό αεροδρόμιο του Eλληνικού». Η Lamda ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «οι απρόσμενες αλλαγές στους όρους της συμφωνίας επηρεάζουν το επενδυτικό πλάνο». Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία δεν μπορεί να επενδύσει κεφάλαια «καθώς υπάρχουν συνεχή πισωγυρίσματα και εμπόδια». Οι κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν μετά την απόφαση του συμβουλίου «εγείρουν ερωτήματα για την πιθανότητα υλοποίησης της επένδυσης.

«Το Ελληνικό θεωρείται έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα από το πρόγραμμα του 2010. Η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2014. Παρόλο που η Lamda δεν απειλούσε να αποσυρθεί από το έργο, δήλωσε ότι χρειαζόταν διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

«Σε ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον, αυτά είναι κακά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group, συμβουλευτικής εταιρείας. «Και πάλι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αρμοδιότητα και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει.

Η υπόθεση της Eldorado 

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η καναδική εταιρία έχει ιστορικό «προβλημάτων» στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η εταιρία αγόρασε τα ορυχεία της Κασσάνδρας το 2012 για περίπου 2 δισ. δολάρια και έκτοτε έχει επενδύσει 1 δισ. επιπλέον στη χώρα, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς». Πέρσι τον Ιανουάριο, η επένδυση στις Σκουριές πάγωσε καθότι οι αρχές δεν εξέδιδαν τις απαραίτητες άδειες, υπενθυμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι τον Σεπτέμβριο η εταιρία απείλησε να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα εξαιτίας των εν λόγω καθυστερήσεων. «Λίγες μέρες αργότερα η Eldorado και το ελληνικό κράτος συμμετείχαν σε διαδικασία διαιτησίας για όλα τα θέματα που αφορούν την επένδυση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομική απειλή της εταιρίας, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη διαδικασία διαιτησίας», τονίζει το Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή