Οι φόροι της επταετίας των μνημονίων έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη

Οι φόροι της επταετίας των μνημονίων έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμονή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συνεχή αύξηση των φόρων κατά τα χρόνια της κρίσης, δεδομένου ότι αυτοί καταλήγουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτοξευθεί και συγκεκριμένα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα ύψους 68 δισ. ευρώ (προ κρίσης τα ληξιπρόθεσμα είχαν φθάσει τα 31 δισ. ευρώ και συνολικά σήμερα προσεγγίζουν τα 99 δισ. ευρώ). Την ίδια περίοδο, τα φορολογικά μέτρα ανέρχονται περίπου στα 41,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για κάθε έξι ευρώ νέων μέτρων δημιουργούνταν 10 ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φόροι των μνημονίων πέφτουν στον «πίθο των Δαναΐδων», κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 51,26 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 περιορίστηκαν στα 45,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα φορολογικά μέτρα ανά περίοδο:

Εως 2009: 31 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη.

2010-2014: 34 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ τα μέτρα έφθασαν στα 29,6 δισ. ευρώ.

2015-2017: 34 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, με τα μέτρα να ανέρχονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ.

Οι φόροι της επταετίας των μνημονίων έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη-1

Δηλαδή, τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν όσο και την προηγούμενη πενταετία.

Αυτό οφείλεται, αφενός, στην υπερφορολόγηση των τελευταίων τριών χρόνων, αφετέρου, στο γεγονός ότι κάθε ευρώ νέου φόρου που επιβάλλεται επιδρά πολλαπλασιαστικά, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή διαφορετικά να περιορίζεται η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για κάθε 3,5 ευρώ νέων μέτρων τα χρέη αυξάνονται κατά 10 ευρώ.

Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της περιόδου 2015-2017 ενδεχομένως να φθάσουν στο τέλος του έτους τα 37 δισ. ευρώ, και αυτό καθώς αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, εξέλιξη που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014.

Την ίδια πτωτική πορεία ακολούθησαν και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Εκτός από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, την περίοδο 2010-2017 μειώθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις, αλλά και τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το 2010 μέχρι και το 2016 το δηλωθέν εισόδημα μειώθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 72,5 δισ. ευρώ από 97,9 δισ. ευρώ το 2010. Και εάν τα εισοδήματα των νοικοκυριών περιορίσθηκαν κατά 25,4 δισ. ευρώ, τα κέρδη των επιχειρήσεων υπέστησαν πλήρη καθίζηση.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν μείωση κατά 40% ή διαφορετικά έχουν περιοριστεί στα 1,2 δισ. ευρώ το 2016 από 1,95 δισ. ευρώ το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή