Αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές από το Ελληνικό

Αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές από το Ελληνικό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στο ιδιαίτερα εύθραυστο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, επέφερε η προειδοποίηση της Lamda Development περί διαρραγείσας εμπιστοσύνης με το ελληνικό Δημόσιο στην προσπάθεια ανάπτυξης του Ελληνικού.

Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και επενδυτές που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης του Ελληνικού εμφανίζονται «εξοργισμένοι» από την τροπή της υπόθεσης που προκάλεσε η επιβολή 16 πρόσθετων όρων πέραν των συνομολογημένων συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές από το Λονδίνο, την ώρα που το Δημόσιο δεν έχει αρχίσει καν να ολοκληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις.

Το ζήτημα έχει προσλάβει ήδη διαστάσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς μεταξύ των μετόχων της Lamda Development βρίσκεται, και μάλιστα με ποσοστό 16,61%, το μεγάλο αμερικανικό private equity The Blackstone Group. «Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στη Lamda αλλά και σε άλλες εισηγμένες, όταν ξεκινούσαν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, γνώριζαν τα ρίσκα και μάλιστα εγγράφως. Αλλά έκτοτε έλαβαν αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και από στελέχη της σημερινής, κατά τη διάρκεια διάφορων road show σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, πως το Ελληνικό και οι αποκρατικοποιήσεις εν γένει θα προχωρήσουν», αναφέρει στην «Κ» fund manager από το Λονδίνο. «Τώρα είναι εξοργισμένοι», υπογραμμίζει.

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg που αναμετέδωσε την αντίδραση του επενδυτή στην επιβολή αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών πέραν των συμφωνηθέντων, φιλοξενεί ήδη αρνητικές εκτιμήσεις για τη χώρα. Ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης ρίσκου Eurasia Group, Mujtaba Rahman, εκτιμά πως η όλη υπόθεση «επαναφέρει το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και των στόχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλοι μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση και όσοι έχουν εντρυφήσει περισσότερο στο ελληνικό γίγνεσθαι, κριτικάρουν την εκτιμώμενη ύπαρξη αντιμαχόμενων στρατοπέδων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με την προώθηση των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρχικές αυτές αρνητικές εντυπώσεις, με πηγές του Μαξίμου αργά το βράδυ της Παρασκευής να δηλώνουν πως «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν από την ελληνική πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού», και καλούσαν τον επενδυτή «σε καλόπιστη συνεργασία». Εξηγούσαν δε αναφερόμενες στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που θέτει 16 πρόσθετους όρους για αρχαιολογικά ζητήματα και συνιστά χαμηλότερα ύψη κτιρίων από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, πως «απόψεις και γνωμοδοτήσεις», όπως αυτές, «θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4062/2012». «Κατά τη διαδικασία αυτή απαιτείται η συνεργασία των μερών, ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ».

Ομως το παιχνίδι των εντυπώσεων, κρίσιμες για τους ξένους επενδυτές που απαιτούν ξεκάθαρα μηνύματα, μοιάζει να έχει χαθεί. Αυτό τουλάχιστον ήταν εμφανές στην υποχώρηση κατά 6,78% με μεγάλη αξία συναλλαγών των μετοχών της Lamda Development στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ως οδηγό είχε πωλήσεις από το εξωτερικό.

Η Lamda κατήγγειλε «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων», που «δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης» και έκανε λόγο για εμπόδια, ανακολουθίες και διαρραγείσα εμπιστοσύνη, εκτιμώντας πως οι 16 νέοι όροι στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης περιορίζουν σημαντικά τόσο την έκταση όσο και τα ύψη δόμησης που έχουν συμφωνηθεί, ενώ επιπλέον δημιουργούν επιπρόσθετη και ιδιαίτερα χρονοβόρο γραφειοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή