ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία ζητούν ψυχραιμία στον Λίβανο

ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία ζητούν ψυχραιμία στον Λίβανο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΤΟΣ. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία απηύθυναν χθες κοινή έκκληση να διατηρηθεί η σταθερότητα στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες αινιγματικές ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας. Οι τρεις χώρες καλωσόρισαν επίσης την έκκληση του προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, για επιστροφή του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι στη χώρα.

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του το Σάββατο, στη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση. Η σιιτική Χεζμπολάχ, η παράταξη που κατέχει τη μεγαλύτερη ισχύ στον Λίβανο, ζήτησε την επιστροφή του σουνίτη πρωθυπουργού, ενώ το ίδιο αίτημα απηύθυνε και ο επικεφαλής των δρούζων, Γουαλίντ Τζουμπλάτ.

«Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι. Τον έχουν κρατούμενο στη Σαουδική Αραβία και του απαγορεύουν να επιστρέψει. Είναι σαφές ότι η Σαουδική Αραβία έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ. Θα αποτύχει στον Λίβανο όπως απέτυχε σε όλα τα άλλα μέτωπα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο Νασράλα προσέθεσε ότι θεωρεί μικρό το ενδεχόμενο να κηρύξει το Ισραήλ σε συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία πόλεμο κατά του Λιβάνου, αλλά προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι είναι ελεύθερος και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, διότι η κυβέρνησή του βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Ομως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε χθες αμφιβολίες. «Αν παραιτηθεί, πρέπει να πάει πίσω στον Λίβανο και να το οριστικοποιήσει. Ελπίζω ότι αν η πρόθεσή του παραμένει να παραιτηθεί, θα το κάνει αυτό ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση του Λιβάνου να λειτουργήσει κανονικά» είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση «με μεγάλη προσοχή» και στηρίζουν «τη νόμιμη κυβέρνηση του Λιβάνου». Μετά το ταξίδι του Γάλλου προέδρου Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία «ελπίζει» ότι ο Χαρίρι θα έχει ελευθερία κινήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή