ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντιφατικές δηλώσεις έως... τη χειραψία Τραμπ-Πούτιν

REUTERS, A.P., ΑΠΕ

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, επισκέπτεται το Σινικό Τείχος μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Βιετνάμ. Πριν από την ξενάγησή της στο κινεζικό αξιοθέατο, η Μελάνια Τραμπ μυήθηκε στην επονομαζόμενη «διπλωματία των ζώων πάντα». Τάισε ένα γιγάντιο πάντα ονόματι Γκου Γκου και ενημερώθηκε για τη διατροφή και την εκπαίδευσή του. Στη συνέχεια, χαιρέτησε μια ομάδα μαθητών που την υποδέχθηκε με κινεζικά και αμερικανικά σημαιάκια και τους μοίρασε λούτρινους αετούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιφατικές δηλώσεις έφθαναν από την Ουάσιγκτον και το Κρεμλίνο μέχρι αργά χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της APEC (Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ. Τελικά οι δύο άνδρες αντήλλαξαν μια χειραψία και ο Τραμπ χτύπησε τον Πούτιν φιλικά στον ώμο. Μιλώντας λίγο πριν από την προσγείωση του Τραμπ στο Βιετνάμ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι η δυσκολία συντονισμού των δύο ηγετών υπονόμευσε μια επίσημη συνάντηση. Είπε όμως πως είναι πιθανό να διασταυρωθούν ανεπισήμως είτε στο Ντανάνγκ είτε στις Φιλιππίνες. «Θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος. Θα πέσουν ο ένας στον άλλο και θα πουν γεια; Πολύ πιθανό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε, εξάλλου, στο Πεκίνο την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει λόγος να προγραμματιστεί συνάντηση αν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν τη δυνατότητα να σημειώσουν σοβαρή πρόοδο σε ζητήματα όπως η Συρία και η Ουκρανία. «Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει. Ομως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπομονετικά για να καταλήξουμε σε συνεννόηση. Και οι δύο πρόεδροι βρίσκονται εκεί. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Aντιθέτως, βέβαιη είναι η νέα συνάντηση του Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι την επόμενη εβδομάδα, με θέμα την κατάσταση στη Συρία και την ενεργειακή συνεργασία.
Παρέμεινε η Μελάνια

Ο Τραμπ αναχώρησε από την Κίνα, άφησε όμως την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Η Μελάνια Τραμπ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις αρκούδες πάντα που φιλοξενούνται σε ζωολογικό κήπο και να επισκεφθεί το Σινικό Τείχος. Στον Ζωολογικό Κήπο του Πεκίνου τάισε ένα γιγάντιο πάντα ονόματι Γκου Γκου και ενημερώθηκε για τη διατροφή του και την εκπαίδευσή του. Επειτα χαιρέτησε μια ομάδα μαθητών που την υποδέχθηκε με κινεζικά και αμερικανικά σημαιάκια και μοίρασε στους μαθητές λούτρινους αετούς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ