Aιφνιδιασμός από το μπαράζ αντιδράσεων για την άδεια Κουφοντίνα

Aιφνιδιασμός από το μπαράζ αντιδράσεων για την άδεια Κουφοντίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από την επίκληση της καθολικής ισχύος του νόμου και τη διάκριση των εξουσιών οχυρώνεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σφοδρές αντιδράσεις –εντός και εκτός Ελλάδος– που προκλήθηκαν από την απόφαση χορήγησης άδειας 48 ωρών στον καταδικασθέντα δολοφόνο της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ένταση των αντιδράσεων, και ιδιαίτερα των προερχόμενων από το εξωτερικό, μάλλον αιφνιδίασαν, και είναι σαφές ότι η κυβερνητική ηγεσία ευελπιστεί στη σταδιακή εκτόνωση του θορύβου που προκλήθηκε, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα ολοκληρωθεί η 48ωρη άδεια χωρίς να παραβιαστούν οι όροι της, με επιστροφή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.

Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε χθες (ΑΝΤ1) οποιαδήποτε κυβερνητική εμπλοκή στην απόφαση χορήγησης αδείας, παραπέμποντας στο συμβούλιο των φυλακών και χαρακτηρίζοντας «δολιότητα πρώτου βαθμού το να λέει κάποιος ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε εισαγγελέα». Ο κ. Κοντονής παρέπεμψε και στη χορήγηση αδείας στον Χριστόδουλο Ξηρό με κυβέρνηση Ν.Δ. Αναφορικά με το ζήτημα της μεταμέλειας, δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα κατά την κρίση αιτήματος αποφυλάκισης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης «έδειξε» και πάλι προς το συμβούλιο των φυλακών, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να παραβιαστούν οι όροι της άδειας είτε με απόδραση είτε με τέλεση κάποιας εγκληματικής πράξης. «Θα κριθεί η εκτίμηση του συμβουλίου ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας που του εδόθη», σχολίασε σχετικά.

Την ίδια στιγμή, σοκ για τον ίδιο χαρακτήρισε την απόφαση χορήγησης αδείας στον Κουφοντίνα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διερωτήθηκε «τι άλλαξε» τώρα σε σχέση με προηγούμενα αιτήματα, ενώ, αναφορικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «ο κ. Κοντονής φόρεσε τον φερετζέ της διάκρισης των εξουσιών από πότε; Είχαν φτάσει να καταγγείλουν το ΣτΕ, και τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σιωπά».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, Πάνος Λάμπρου, χαρακτήρισε χθες (ρ/σ Focus 103,6) «σωστή την απόφαση του εισαγγελέα και του συμβουλίου για την άδεια Κουφοντίνα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «καλώς κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις φυλακές τύπου Γ΄, γιατί υπάρχει νομικός πολιτισμός, δεν θα γίνουμε Τουρκία ή Γκουαντάναμο. Με αγανακτεί η υποκριτική στάση κομμάτων και ορισμένων άλλων, που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως στην περίπτωση Κουφοντίνα εφαρμόστηκε ο νόμος και η νομιμότητα».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου δήλωσε για το θέμα (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, ο νομικός πολιτισμός πρέπει να είναι σεβαστός από όλους και δεν πρόκειται να καταργηθεί».

«Προμελετημένη πράξη»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε χθες (ΑΝΤ1) «προμελετημένη πράξη» την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και μίλησε για «παζάρι» που είχε κάνει η κυβέρνηση με πολλούς ανθρώπους που ήταν στις φυλακές και δεν ήθελαν να πάνε στις φυλακές Γ΄ τύπου. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό να παίρνει άδεια ένας κατά συρροήν δολοφόνος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή