Νέο σχέδιο φύλαξης των γραφείων ΠΑΣΟΚ με σκοπιές, περιπολίες

Νέο σχέδιο φύλαξης των γραφείων ΠΑΣΟΚ με σκοπιές, περιπολίες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση του σχεδίου φύλαξης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά την ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, το βράδυ της Δευτέρας.

Η διμοιρία που σταθμεύει μόνιμα έξω από τα γραφεία του κόμματος και αποτέλεσε στόχο τρομοκρατικής επίθεσης δεν θα απομακρυνθεί, αλλά θα πλαισιωθεί από επιπλέον δυνάμεις της αστυνομίας. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει τοποθέτηση δύο αλεξίσφαιρων σκοπιών επί της Χαριλάου Τρικούπη και επαναφορά των εποχούμενων περιπολιών στους δρόμους γύρω από τα γραφεία και τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Το βράδυ της Πέμπτης, συνδικαλιστές και αστυνομικοί των ΜΑΤ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με την ηγεσία του σώματος. Ζήτησαν την απομάκρυνση της κλούβας από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και την επανεξέταση –συνολικά– της τακτικής που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη σταθερών στόχων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και αστυνομικοί της διμοιρίας που έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επρόκειτο χθες να επαναλάβουν τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα.

Ηδη από την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επικαιροποίηση του σχεδίου φύλαξης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποτρέψει νέα ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ. Η διμοιρία, άλλωστε, δεν θα απομακρυνθεί από το σημείο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταγράφονταν εκ νέου σφοδρές, καταδρομικές επιθέσεις κατά των γραφείων, όπως συνέβη στις αρχές του 2016. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στη Χαρ. Τρικούπη να μην ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, στόχος του νέου σχεδίου είναι –στο εξής– οι επίδοξοι τρομοκράτες και οι νεαροί κουκουλοφόροι να μην προσεγγίζουν και να μη διαφεύγουν με ευκολία από το σημείο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά να καταδιώκονται και –εάν είναι δυνατόν– να συλλαμβάνονται. Πώς θα συμβεί αυτό; Με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τόσκα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχωράει στην αγορά δύο αλεξίσφαιρων σκοπιών αξίας 6.000 ευρώ η καθεμία, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις δύο άκρες του οικοδομικού τετραγώνου που στεγάζει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Οι σκοπιές θα παραπέμπουν σε αντίστοιχες που υπάρχουν έξω από κυβερνητικά κτίρια χωρών του εξωτερικού και θα είναι κατασκευασμένες από αλεξίσφαιρο υλικό, ικανό να αντέξει ένοπλες επιθέσεις από όπλα διαφόρων διαμετρημάτων. Ταυτόχρονα, επανεντάσσονται στις διμοιρίες των ΜΑΤ τα δίκυκλα που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί της καταργηθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ. Κάτι παρόμοιο είχε επιχειρηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν (βλ. επονομαζόμενη Ομάδα «Ομικρον»), ωστόσο στην πράξη η εφαρμογή της συγκεκριμένης τακτικής εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού. Συμπληρωματικά, καθιερώνονται εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους περιμετρικά της διμοιρίας των ΜΑΤ, ενώ στο πλέγμα ασφάλειας είναι πιθανό να ενταχθούν και οι ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας. «Οσοι μετέχουν στις επιθέσεις θα πρέπει να ρισκάρουν να εντοπιστούν από την αστυνομία στο στάδιο της προπαρασκευής ή κατά τη διαφυγή τους μετά μια επίθεση», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σε περίπτωση που το αρχηγείο αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το νέο σχέδιο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή