Συνεχίζονται οι διχογνωμίες για το μέλλον του QE

Συνεχίζονται οι διχογνωμίες για το μέλλον του QE

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφάσισε στα τέλη Οκτωβρίου να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και παράλληλα να μειώσει στο μισό το μηνιαίο ύψος αγοράς ομολόγων, ωστόσο η διαμάχη μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης καλά κρατεί. Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική όταν εμφανιστούν σαφή σημάδια μόνιμης ανόδου του πληθωρισμού. Αντιθέτως, ο Αυστριακός ομόλογός του Εβαλντ Νοβότνι υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού πριν από το 2019.

Ηδη από την αρχή του 2016 παρατηρείται σοβαρή διχογνωμία στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης (μαζικής αγοράς ομολόγων) μεταξύ όσων κεντρικών τραπεζιτών επιθυμούν δίχως καθυστέρηση τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής και όσων αντιτείνουν πως κάτι τέτοιο είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο. Ο Νοβότνι, ο οποίος σε γενικές γραμμές τηρεί μάλλον μετριοπαθή στάση, δήλωσε χθες στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2018. «Σε αυτό το θέμα συμφωνώ απολύτως με τον Γερμανό συνάδελφό μου», απάντησε ο Νοβότνι όταν ρωτήθηκε κατά πόσον συμφωνεί με την άποψη του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Γενς Βάιντμαν είχε δηλώσει αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο πως η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχε αποφασίσει συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης. «Το νέο πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και κατά την άποψή μου στη συνέχεια θα έπρεπε να το τερματίσουμε, αν η οικονομία εξελιχθεί όπως περιμένουμε σήμερα πως θα εξελιχθεί», είπε ο Νοβότνι. Εξίσου σημαντική είναι η παρατήρηση του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας ότι όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου συμφωνούν πως η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού είναι εφικτή μόνο μετά την ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων. Συνεπώς, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην Ευρωζώνη πριν από το 2019, δήλωσε ο Νοβότνι. Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί πως θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα, ιστορικά χαμηλά, επίπεδα για «πολύ μετά» την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν είπε χθες πως η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εγκαταλείψει την επιφυλακτική προσέγγιση που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα μόλις υπάρξουν σαφή σημάδια ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται μετά βεβαιότητας προς τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%». «Αν έχουμε αρκετά σημάδια, θα μπορούσαμε να ενεργοποιηθούμε και να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Λέιν στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung. «Δεν είναι ανάγκη ο πληθωρισμός να έχει φτάσει στον στόχο προτού αρχίσουμε να συζητάμε για αλλαγή πολιτικής», κατέληξε ο Λέιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή