Ελεγχοι σε πολύωρες διακοπές του συστήματος εισροών – εκροών

Ελεγχοι σε πολύωρες διακοπές του συστήματος εισροών – εκροών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επεξεργασία των στοιχείων από τα συστήματα εισροών- εκροών, καθώς και τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στις περιπτώσεις που εντοπίζεται πολύωρη διακοπή λειτουργίας του συστήματος ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο τέταρτο συνέριο «Athens law forum on taxation». Μέχρι σήμερα, πάντως, το σύστημα υπολειτουργεί, καθώς δεν υπήρχε προσωπικό για να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να εντοπιστούν πιθανές εστίες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι από το 2020 και εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται για καμία υπόθεσή τους στην εφορία. Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, οι επαφές φορολογουμένων – φορολογικής διοίκησης θα γίνονται μέσω email ή τηλεφωνικά και εάν εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί με επίσκεψη μόνο σε έναν φορέα να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του. Οπως είπε, το σχέδιο «Blue Print» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και μέσω αυτού προωθούνται η ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσομένου με την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ. καθώς και η συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων.

Τα πρόστιμα

Ο διοικητής αναφέρθηκε και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τον εξορθολογισμό τους.

Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε 40 δισ. ευρώ παραοικονομία, 12 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά του ο Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο «Κενό ΦΠΑ» (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015, δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.

Υποστήριξε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με τη μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή, μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αποτελούν τη «Συμφωνία Αλήθειας» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων προτιμάται από την τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή