Κεντροαριστερά: Με το βλέμμα στις κάλπες

Κεντροαριστερά: Με το βλέμμα στις κάλπες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να συνοψίσει κανείς μέσα σε ένα σύνθημα πάνω από 80 ημέρες προεκλογικού αγώνα συνολικά 9 υποψηφίων; Ενα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού στην κεντροαριστερή παράταξη, με τις θέσεις των υποψηφίων να είναι πλέον γνωστές στο ευρύ κοινό, η «Κ» επιχειρεί την «ακτινογραφία» του κεντρικού συνθήματος του κάθε υποψηφίου, που αποτυπώνει τη λογική του σε αυτή τη μακρά εκλογική κούρσα. Είτε μέσω Διαδικτύου είτε αναπαράγοντας ένα κεντρικό σύνθημα σε όλες τις ομιλίες τους, οι υποψήφιοι επιχείρησαν να μεταδώσουν το στίγμα τους σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Κοινός στόχος όλων η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση, καθώς η μικρή συμμετοχή θα αποτελεί στρατηγική ήττα όλου του εγχειρήματος. Προβλέψεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δεν μπορούν να γίνουν. Ο πήχυς τέθηκε διά στόματος του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας κ. Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος την προσδιόρισε σε 180.000, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, μία μικρή προσέλευση κάτω των 100.000 «θα είναι μίζερη και δεν θα βοηθήσει το εγχείρημα».

Οσον αφορά τη συνθηματολογία, η οποία κυριάρχησε σε αυτούς τους δυόμισι σχεδόν μήνες, η Φ. Γεννηματά χρησιμοποίησε κατά κόρον το «τολμάμε». Η λέξη επιχείρησε να καταδείξει το γεγονός πως παρά το ότι είναι εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ πήρε την πρωτοβουλία για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός νέου μεγαλύτερου φορέα. Στον προεκλογικό της λόγο κυριάρχησαν και οι λέξεις ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση που έχουν σαφή στόχευση.

Το Ποτάμι επέλεξε το σύνθημα «Και τώρα Σταύρος». Ιδιαίτερα προσωποπαγές, θέλησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, που στο μέγιστο της δύναμής του έφθασε ακόμα και στο 6,6%. Στο ίδιο προσωποκεντρικό μοτίβο και το τελευταίο σύνθημα που ήταν «Τολμάω, ενώνω, νικάμε», στο οποίο δεσπόζει στις δύο πρώτες λέξεις το α΄ ενικό πρόσωπο που καταλήγει στο α΄ πληθυντικό «νικάμε».

Ο Γ. Καμίνης δόμησε τον προεκλογικό του λόγο γύρω από το «Χτίζουμε την παράταξη, αλλάζουμε τη χώρα». Υποψήφιος χωρίς έντονες κομματικές αναφορές, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να απευθυνθεί στα προοδευτικά κοινά και εκτός ΠΑΣΟΚ και να κεφαλαιοποιήσει τα ερείσματά του στον λεγόμενο «εξωκοινοβουλευτικό προοδευτικό χώρο».

«Θα είμαστε μαζί», έγραφε σε κάθε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Ανδρουλάκης, σύνθημα που «έντυνε» σαν φόντο και τις ομιλίες του. Με τη φράση αυτή έριχνε το κέντρο βάρους στην ενότητα και τη σημασία συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, έχοντας σταθερό προσανατολισμό στην επιστροφή μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχε απομακρυνθεί από το κόμμα.

Ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης χρησιμοποίησε το σύνθημα «Ατζέντα Ραγκούση». Με αυτό θέλησε να αναδείξει τις διαφορετικές θέσεις του σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους και τον διακριτό του πολιτικό προσανατολισμό που εκφράζεται κυρίως από την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., μία θέση που κατείχε κεντρικό ρόλο σε όλο τον προεκλογικό του αγώνα.

«Διπλή ανατροπή», ζητούσε σε κάθε δημόσια ομιλία του ο Γ. Μανιάτης. Με στραμμένο το βλέμμα του εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, επαναλάμβανε ότι η παράταξη έχει «πιάσει ταβάνι» με τη σημερινή ηγεσία, «δείχνοντας» το 7%, ενώ παράλληλα ζητούσε την ανατροπή και στον σημερινό δικομματισμό που θα έρθει «με στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτροπή της αυτοδυναμίας της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή