Γερμανία: Συμβιβασμός για το μέλλον του ESM

Γερμανία: Συμβιβασμός για το μέλλον του ESM

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ως κόμμα του 11% δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε τον δρόμο στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη». Με την παραδοχή αυτή, ο επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αποδέχθηκε χθες τη συνέχιση ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης ESM στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο. «Ο ΕSM απέκτησε τα τελευταία χρόνια εξειδίκευση στην επιτήρηση στόχων δημοσιονομικής σταθερότητας» προσέθεσε ο Λίντνερ, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί το «σταδιακό κλείσιμο» του μηχανισμού. «Αν ο ESM παραμείνει, μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο για περισσότερη πειθαρχία» είπε.

Στο κείμενο της διαπραγμάτευσης, καταγράφεται ότι οι εταίροι «απορρίπτουν την εισαγωγή εργαλείων που θα οδηγούσαν σε αυτόματες μεταβιβάσεις πόρων ή σε αμοιβαιοποίηση χρεών». Το ζήτημα για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων είναι αν θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, όπως ζητεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης, διαφωνούν για το αν ο ESM «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως ανεξάρτητο θεσμικό όργανο ώστε να σταθεροποιήσει την Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Πρόκειται ουσιαστικά για τον προάγγελο μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, εξέλιξη με την οποία διαφωνούν οι Φιλελεύθεροι.

Πυρηνικά και ΝΑΤΟ

Το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποτυπώνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενόψει της ερχόμενης, κρίσιμης εβδομάδας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή. Στο κείμενο αποτυπώνεται ο στόχος των κομμάτων να «απαλλαγεί ο πλανήτης από τα πυρηνικά όπλα» και διατυπώνεται η πρόθεση «να δώσει η Γερμανία διπλωματική ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό». Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τις δεσμεύσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κόμματα επιθυμούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο DeutschlandTrend, μόνο το 45% των Γερμανών θεωρεί μια κυβέρνηση CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων «καλή» ή «πολύ καλή». Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές Οκτωβρίου ήταν 57%, ενώ ο μεγαλύτερος σκεπτικισμός έχει καταγραφεί μεταξύ των οπαδών των Πρασίνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή