Χτίζει προφίλ στην «καρδιά» της Ευρώπης

Χτίζει προφίλ στην «καρδιά» της Ευρώπης

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ευρωπαϊκούς κύκλους, το ελληνικό ζήτημα συμπυκνώνεται συχνά σε ένα νεολογισμό που περιγράφει το σύνολο των ελληνικών παθογενειών: η χώρα είναι μη μεταρρυθμίσιμη (α-μεταρρυθμίσιμη). Σε πείσμα του στερεοτύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσιμη και ότι ο ίδιος μπορεί να στηρίξει μια τολμηρή ατζέντα, «επειδή είναι καλή για τη χώρα και όχι επειδή της επιβάλλεται».

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε να απευθύνει ξανά το μήνυμα μέσω συνέντευξης στον γνωστό δημοσιογράφο του Politico Ράιν Χιθ, λίγο πριν από τη νέα ευρωπαϊκή επίθεση γοητείας που προετοιμάζει το ερχόμενο 48ωρο στο Στρασβούργο. Τα μηνύματα είναι σαφή και αφορούν το προσωπικό του στίγμα, παρότι προέρχεται από ένα κόμμα του «παλαιού συστήματος». Ερωτηθείς σχετικά, σημειώνει ότι ο ίδιος δεν υπόσχεται, όπως «έκαναν άλλοι πολιτικοί στην Ελλάδα όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

Το στίγμα του

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την άμυνα, ενώ ερωτηθείς για τις κινεζικές επενδύσεις, έκλεισε το μάτι και σε Ευρωπαίους επενδυτές. Πίσω από τις γραμμές, επιδιώκει να δώσει το στίγμα ενός πολιτικού που βλέπει τη χώρα του με όρους που ξεπερνούν το μνημόνιο, γι’ αυτό και την οραματίζεται στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο των συζητήσεων για την Ευρώπη και μάλιστα σε μια περίοδο που διαμορφώνεται η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Το τάιμινγκ της ευρωπαϊκής κινητικότητας του προέδρου της Ν.Δ. δεν είναι πολιτικά αθώο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη γαϊτανάκι αλλαγών που μπορεί να βρει ευρωπαϊκές επαφές του κ. Μητσοτάκη –ειδικότερα από την οικογένεια του ΕΛΚ– σε κορυφαίες θέσεις στο μέλλον. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κινητικότητας ήταν η ξαφνική συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρινό Λε Μερ στο Παρίσι. Ενδεικτικότερο των προθέσεών του, όμως, να εκπέμψει το μήνυμα στους Eυρωπαίους συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. είναι μια αμιγώς φιλοευρωπαϊκή δύναμη που συνδέει τα συμφέροντα της χώρας με αυτά της Ευρώπης, είναι η διήμερη επίσκεψή του στο Στρασβούργο.

Κομβική θέση στη δεύτερη ευρωπαϊκή εξόρμηση του κ. Μητσοτάκη εντός λίγων εβδομάδων, θα έχει η ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. Η παρέμβασή του θα έχει καθαρό ευρωπαϊκό και φιλομεταρρυθμιστικό στίγμα, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς. Αυτό το σκέλος θεωρείται και το σημαντικότερο της παρέμβασης στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει το δικό του σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν είναι η μόνη σημαντική στιγμή του προγράμματός του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, όπου συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένης μάλιστα μιας συγκυρίας κατά την οποία όλα αλλάζουν, υπάρχουν παίκτες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικοί στο μέλλον. Ενας εξ αυτών είναι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με τον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δειπνήσει το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ταγιάνι είναι σημαντικό πρόσωπο στην ιταλική Κεντροδεξιά και είναι πολύ πιθανόν να παίξει ρόλο στο μέλλον στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, ειδικά αν η ιταλική Κεντροδεξιά κερδίσει τις εκλογές.

Το Politico μάλιστα έχει προβλέψει και το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σημαντικό είναι και το γεύμα που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τους αντιπροέδρους του ΕΛΚ. Στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει προβλεφθεί και συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανειλημμένως δηλώνει φιλελεύθερος και ο Φερχόφστατ είναι μια σημαντική μορφή του χώρου. Εμμέσως πλην σαφώς, με το ραντεβού ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν οριοθετείται στην Κεντροδεξιά.

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση

Την πρόθεση της Ν.Δ. να κλιμακώσει τη σύγκρουσή της με τον Πάνο Καμμένο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. το βράδυ της Παρασκευής. Σημειώνοντας (σε συνέντευξή του στο Action 24) ότι «όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι πάνω στο τραπέζι», επί της ουσίας άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας έναντι του Πάνου Καμμένου. Ηταν η συνέχεια μιας επίθεσης που κορυφώθηκε το πρωί της Παρασκευής, καθώς η Ν.Δ. οργάνωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας για παραπλάνηση τον ΥΠΕΘΑ –με αφορμή έγγραφο που κατέθεσε, το οποίο όμως σύμφωνα με τη Ν.Δ. δεν αφορούσε την επίμαχη αλλά διαφορετική πώληση– και αφήνοντας αιχμές και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τον περίφημο μεσάζοντα, αλλά και για τη σιωπή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Και η υπόθεση, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με την Πειραιώς όχι μόνο δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα έχει και ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την επιχείρηση «λάσπης και συκοφάντησης», πολύ περισσότερο δε όσο δεν θα της «βγαίνει» το αφήγημα περί success story, το οποίο μάλιστα, όπως συζητήθηκε στον «πρωινό καφέ» υπό τον κ. Μητσοτάκη προ ημερών, δεν «περνά» καν στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επενδύει όλο και περισσότερο από δω και στο εξής στο ότι, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, «δήθεν είναι κόμμα των φτωχών, έναντι της Δεξιάς, της διαπλοκής και του παλαιού κατεστημένου».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επιθέσεις έναντι της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ., αλλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και από την υπόθεση Καμμένου, για την οποία προαναγγέλλεται συνέχεια.

Σκληρές απαντήσεις

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι οπαδός της πόλωσης. Οταν, όμως, προκαλείται, θα απαντά και μάλιστα σκληρά. Στην επιχείρηση λάσπης και αποπροσανατολισμού η στρατηγική της Πειραιώς είναι σκληρή μετωπική σύγκρουση, όπως φάνηκε και από την απάντησή του για την προσπάθεια σπίλωσης της συζύγου του –μίλησε για «ανανδρία» και κάλεσε την κυβέρνηση να χτυπά τον ίδιο και όχι τη σύζυγό του–, αλλά και από την αντίδραση για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, για την οποία δεν υπήρξε κυβερνητική καταδίκη.

Για τη Ν.Δ., η υπόθεση Κουφοντίνα αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά ένα κόμμα με ιδεοληπτικές παρωπίδες. Τυχαία δεν ήταν ούτε η απόφαση της Πειραιώς να αναφερθεί σε ανακοίνωσή της ονομαστικά στον υιό του Νίκου Βούτση, ο οποίος συμμετείχε στην υποδοχή Κουφοντίνα, παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα «οικογενειακής ευθύνης». Η αναφορά του ονόματος, ωστόσο, είναι ενδεικτική του «σκληρού ροκ» που υιοθετεί η Ν.Δ. απέναντι στην τακτική της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή