ΔΝΤ: γεμάτη ατζέντα στην Αθήνα

ΔΝΤ: γεμάτη ατζέντα στην Αθήνα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και δεν σκοπεύει να θέσει νέες απαιτήσεις. Απαντώντας στα σενάρια ότι θα εγείρει απαιτήσεις που θα του επιτρέψουν να μη συνυπογράψει την αξιολόγηση ώστε να διαχωρίσει τη θέση του, πηγή του διεθνούς Οργανισμού σημειώνει ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος, και άρα το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην αξιολόγηση. Και πάνω σε αυτό το θέμα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμη πολλά να κάνουν, ενώ παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει «το συντομότερο δυνατόν» στην εφαρμογή ενός «αποτελεσματικού» συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οπως τόνισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, Μπιλ Μάρεϊ, κατά την αποστολή του Οκτωβρίου στην Αθήνα σημειώθηκε «καλή πρόοδος». Ωστόσο, διεμήνυσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «μία γεμάτη ατζέντα» μπροστά τους μέχρι να επιστρέψει η αποστολή στα τέλη του μήνα. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δήλωσε ότι «η πλήρης εφαρμογή τους είναι μια βασική μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτή, μαζί με το νομικό πλαίσιο και την αναδιάρθρωση των δανείων είναι απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ώστε να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πιστωτική τους λειτουργία και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερωτώμενος πώς αξιολογεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της αναβάθμισης των F-16 (η σχετική δαπάνη θα αποπληρωθεί σε ορίζοντα δεκαετίας), ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν βλέπουμε κίνδυνο για τους στόχους του προγράμματος, δεν υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Παρακολουθούμε συνεχώς τη δημοσιονομική κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις δαπάνες και τη συλλογή εσόδων», κάτι που προφανώς αναφέρεται επίσης στο κοινωνικό μέρισμα αλλά και στην πορεία των δημοσίων εσόδων.

Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια «αξιόπιστη» συμφωνία για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως επανέλαβε ο κ. Μάρεϊ, «η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει: η συμμετοχή του με χρηματοδότηση προϋποθέτει τη βιωσιμότητα του χρέους». Οπως τονίζει, όμως, πηγή της «Κ» στην Ουάσιγκτον, «για να συζητηθεί το χρέος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, ενώ όσο περισσότερο καθυστερεί αυτή τόσο λιγότερο πιθανή είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ». Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις αρχές του νέου έτους, ώστε να τεθεί το θέμα του χρέους στο τραπέζι πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή