Κοτζιάς – Μπουσάτι: Ραντεβού στην Αλβανία για συνέχιση των συνομιλιών

Κοτζιάς – Μπουσάτι: Ραντεβού στην Αλβανία για συνέχιση των συνομιλιών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Νίκος Κοτζιάς κα Ντιτμίρ Μπουσάτι, στις οποίες οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν σε ανοικτά διμερή θέματα, υπογγραμμίζεται σε κοινή τους ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «έγινε ουσιαστική δουλειά», σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

Ο κ. Κοτζιάς μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του «συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους».

«Οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν», επισημαίνουν και οι δύο πλευρές.

Υπό αυτό το πρίσμα, συμφωνήθηκε ότι οι Υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου κατά την προσεχή περίοδο στην Αλβανία, προκειμένου να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να αποφασίσουν για περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προόδου

Σε ότι αφορά την ατζέντα των συνομιλιών Ελλάδας – Αλβανίας, υπενθυμίζεται ότι για την Αθήνα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία, καθώς η εκκρεμότητα ουσιαστικά αναστέλλει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 1 του Ιονίου Πελάγους.

Η Αλβανία αρνείται, επίσης, να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας, της Πρεμετής και του Βουλιαρατίου. Το ζήτημα των άταφων νεκρών του Αλβανικού έπους έχει συμβολική σημασία, ωστόσο τα Τίρανα το διατηρούν ανοιχτό.

Οι Αλβανοί από την πλευρά τους θέτουν το ζήτημα της άρσης του εμπολέμου, της κατάργησης της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου (σημαντικό για τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) και, βεβαίως, το ζήτημα των Τσάμηδων και των μεσεγγυήσεων. Για την Αθήνα «ζήτημα Τσάμηδων» δεν υφίσταται, ενώ ενα από τα πολύ κεντρικά ζητήματα που τίθεται από την ελληνική πλευρά αφορά τα σχολικά εγχειρίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή