ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: «Θέλουμε δημοκρατική και ελεύθερη Καταλωνία»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την Καταλωνία επισκέφθηκε για πρώτη φορά αφότου την έθεσε υπό επιτροπεία, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να προσφέρει τη στήριξή του στον υποψήφιο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του (PP) Χαβιέρ Γκαρσία Αλμπιόλ για τις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ραχόι προκήρυξε ο ίδιος τις εκλογές αυτές αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν και διέλυσε το περιφερειακό κοινοβούλιο για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη», καθώς το κοινοβούλιο της Καταλωνίας είχε ψηφίσει στις 27 Οκτωβρίου την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στην οποία ο Ραχόι απάντησε αναστέλλοντας την περιφερειακή αυτονομία.

«Θέλουμε να ξαναβρούμε την Καταλωνία όλων, δημοκρατική και ελεύθερη», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι καλώντας τους Ισπανούς να συνεχίσουν να αγοράζουν καταλανικά προϊόντα και πρόσθεσε: «Θέλουμε μαζική συμμετοχή για να αρχίσει μια νέα πολιτική εποχή ηρεμίας, ομαλότητας, συνύπαρξης και σεβασμού. Πρέπει επειγόντως να επαναφέρουμε την ομαλότητα στην Καταλωνία, να μειώσουμε την κοινωνική ένταση και να σταματήσουμε τη ζημιά στην οικονομία».

«Θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, αν η σιωπηρή πλειοψηφία μετατρέψει τη φωνή της σε ψήφο», είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές της παραμονής της Καταλωνίας στους κόλπους της Ισπανίας σ' αυτή την περιφέρεια, που είναι βαθιά διχασμένη στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Ο Ραχόι κάλεσε επίσης «όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν στην Καταλωνία να μην φύγουν», την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους έξω από την περιφέρεια εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της.

Το 69% των καταλανών διαφωνούν με τον Ραχόι

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα El Pais, 69% των Καταλανών δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ραχόι διαχειρίζεται την κρίση στην Καταλονία, παρόλο που το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει την απόφασή του να συγκαλέσει περιφερειακές εκλογές.

Όλο και λιγότεροι Καταλανοί φαίνεται να πιστεύουν πως η περιφέρειά τους θα ανεξαρτητοποιηθεί «σ' ένα λιγότερο ή περισσότερο κοντινό μέλλον»: δεν είναι πλέον παρά 28%, από 51% τον Οκτώβριο.

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, το κόμμα της οποίας Catalunya en Comu πρόσκειται στους Podemos και είναι επίσης υποψήφιο στις εκλογές, κατήγγειλε τις συλλήψεις αυτονομιστών, όμως έκανε χθες και μια σφοδρή επίθεση εναντίον της «ανεύθυνης κυβέρνησης» του Κάρλες Πουτζντεμόν που έχει οδηγήσει την Καταλωνία «στην καταστροφή».

Από την πλευρά των αυτονομιστών, τα μέλη του CUP (άκρα αριστερά) επρόκειτο να αποφασίσουν σήμερα αν θα συμμετάσχουν ή όχι και με ποιά μορφή σ' αυτή την ψηφοφορία.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μια αναμέτρηση στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που το 2015 είχαν λάβει το 47,8% των ψήφων, και τους υποστηρικτές μιας ισπανικής Καταλωνίας.

Για το Λαϊκό κόμμα, η προεκλογική εκστρατεία προαναγγέλλεται δύσκολη: στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στην Καταλωνία είχε λάβει 8,5% χάνοντας πολλές ψήφους από τον νεαρό φιλελεύθερο σχηματισμό Ciuadanos, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην περιφέρεια, τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας και κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα για διαφθορά.

Ο Μαριάνο Ραχόι μίλησε στην Καταλωνία την επομένη μιας γιγάντιας διαδήλωσης στη Βαρκελώνη με αίτημα την απελευθέρωση περίπου δέκα αυτονομιστών ηγετών, του σκληρού πυρήνα του κινήματος, που έχουν φυλακισθεί στο πλαίσιο ερευνών για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 750.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή, δείχνοντας ότι οι κινήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μεγάλα πλήθη.

Και καθώς στην Καταλωνία αλληλοδιαδέχονται τώρα διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες, ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ