Σπάνιος ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας

Σπάνιος ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως πολλοί γιατροί να έχουν ακούσει από άνδρες ασθενείς ότι απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα καθώς φοβούνται ότι στη διάρκεια αυτής θα υποστούν καρδιακή ανακοπή.

Παρόλα αυτά, η πιθανότητα καρδιακής ανακοπής σε μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες κατά τη σεξουαλική επαφή είναι μηδαμινή, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Οι άνθρωποι ρωτάνε τους γιατρούς αν το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, αλλά ποτέ δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε», όπως λέει ο Δόκτωρ Sumeet Chugh από την Καρδιολογική Κλινική Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, επικεφαλής της έρευνας και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συλλέξει λίγα δεδομένα για τη σεξουαλική δραστηριότητα και πώς αυτή σχετίζεται με το αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο αλλά κανείς δεν έχει επικεντρωθεί στη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός», σημειώνει.

Η αιφνίδια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν απορρυθμιστεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς και οι παλμοί της ξαφνικά σταματήσουν, εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Συνήθως, δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε επέρχεται ο θάνατος.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Τμήματος Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου, οι ερευνητές του Cedars-Sinai εξέτασαν το ιστορικό 4.557 ενήλικων ασθενών από το 2002 έως το 2015 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Οι ασθενείς που βίωσαν ένα τέτοιο επεισόδιο λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κοιλιακή μαρμαρυγή – μια εξαιρετικά επικίνδυνη αρρυθμία – και ταχυκαρδία – δηλαδή σφυγμούς πάνω από το φυσιολογικό.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων – 94% – ήταν άνδρες με ιστορικό σε καρδιοπάθειες και οι δείκτες επιβίωσης ήταν υψηλότεροι στο 1/3 των ασθενών, που υπεβλήθησαν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Επίσης, παραδόξως, όπως προκύπτει από την έρευνα, άτομα που βίωσαν καρδιακό επεισόδιο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν κατά μέσο όρο 5 χρόνια νεότεροι – μεταξύ 34 με 83 χρονών – σε σύγκριση με αυτούς που είχαν πάθει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που δεν οφειλόταν στο σεξ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν παράλληλα ότι ενώ καταβάλλεται έντονη σωματική προσπάθεια κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, αυτό που ευθύνεται τις περισσότερες φορές για την καρδιακή ανακοπή είναι είτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, διεγερτικά, ή η κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη και για ανθρώπους με εμπεριστατωμένη ιατρική καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος είναι μικρός αποκλειστικά και μόνο λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τα συμπεράσματα είναι καθησυχαστικά για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις ενώ η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μειώνουν ακόμα πιο πολύ τον κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή