Διπλωματία περιόδου εκτάκτου ανάγκης από την Αγκυρα

Διπλωματία περιόδου εκτάκτου ανάγκης από την Αγκυρα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματία περιόδoυ εκτάκτου ανάγκης στρατολογεί η Άγκυρα, για να κερδίσει εκ νέου τις εντυπώσεις στον ευρύτερο χώρο της Μεσοποταμίας, με την Τουρκία να γίνεται από τις πρώτες χώρες που στέλνουν βοήθεια στους Κούρδους, μια εξέλιξη που εντυπωσιάζει το Κουρδιστάν και τις γειτονικές πρωτεύουσες.

Πριν από λίγες ώρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των «αδελφών» της στο Ιράκ, στέλνοντας κάθε είδους βοήθεια στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον φονικό σεισμό. Επίσης, ο κ. Γιλντιρίμ μεταβίβασε τα συλλυπητήρια του στην διοίκηση του αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Αχμέτ Ντεμίρτζαν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρέχει στο Ιράκ 4328 κλίνες αρρώστων, 217 κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας και 40 ασθενοφόρα, ενώ επίσης σημείωσε ότι ήδη έφτασε το πρώτο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουλεϊμάναγια.

Για την αποστολή βοήθειας στο Ιράκ, έχουν κινητοποιηθεί στην Άγκυρα διάφορες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Παράλληλα, ειδικές τουρκικές ομάδες φτάνουν στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό, για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Επίσης, νταλίκες που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν από το Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ και άλλες τουρκικές πόλεις με προορισμό το Ιράκ.

Θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις;

Στο μεταξύ, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού, στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 25ης Σεπτεμβρίου.

Στους κυβερνητικούς κύκλους της τουρκικής πρωτεύουσας επικρατεί η άποψη ότι η Άγκυρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις νέες συνθήκες στην περιοχή, για να οικοδομήσει νέες γέφυρες επικοινωνίας με το αυτόνομο Κουρδιστάν. Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, η τουρκικής πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή βοήθειας στην περιοχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές η πρώτη αντίδραση στην νέα κίνηση της Άγκυρας είναι θετική, καθώς η εξέλιξη βρίσκει αντίκτυπο στις πρωτεύουσες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή