52 εβδομάδες στην Ελλάδα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ημερολόγιο εικόνων, γεμάτο ομορφιά από διάφορα σημεία της Ελλάδας, είναι το φωτογραφικό βιβλίο «52 εβδομάδες στην Ελλάδα» του Μίλτου Κουρμπόγλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αστερόπη».

Με έμφαση στον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, στο φυσικό κάλλος και την ποικιλία της γεωμορφίας και των εθίμων, το τρίτο βιβλίο του φωτογράφου Μίλτου Κουρμπόγλου επιχειρεί να εστιάσει το βλέμμα μας στον πλούτο της χώρας μας. «Ελπίζω με το φωτογραφικό υλικό, αλλά και τα βιβλία μου γενικότερα, να συμβάλω στο να φανεί η φωτεινή όψη της Ελλάδας. Ενός τόπου με φυσικές ομορφιές, πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες, για την ανάδειξη των οποίων πιστεύω πως έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε, σε πείσμα των καιρών και μέσα σε ένα αντίξοο και σκοτεινό περιβάλλον», λέει ο ίδιος.

Οπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του, η ιδέα για τις «52 εβδομάδες στην Ελλάδα» γεννήθηκε αφού έλαβε ένα ένθερμο μήνυμα από ένα ξένο αναγνώστη του προηγούμενου βιβλίου του με τίτλο «Colorific Greece». Το μήνυμα κατέληγε: «Μακάρι το καλοκαίρι σας να κράταγε δώδεκα μήνες». «Μα στον τόπο μας η ομορφιά του τοπίου και της ψυχής των ανθρώπων, η χαρά της ζωής, το προσκύνημα, το γλέντι δεν στριμώχνονται στα στενά όρια των καλοκαιρινών διακοπών αλλά απλώνονται και στους 12 μήνες του χρόνου», γράφει ο Μίλτος Κουρμπόγλου.

«Να το λοιπόν το θέμα: Με φωτογραφικό υλικό, αλλά και κείμενο, να αναδειχθεί η μοναδικότητα του τοπίου και η ιδιαιτερότητα του ελληνικού τρόπου ζωής όλες τις εποχές του χρόνου. Να περιγραφεί πού ζει, πώς ζει και τι βιώνει ο Ελληνας και η Ελληνίδα τις 52 εβδομάδες μιας χρονιάς. Εν είδει εικονικού ημερολογίου. Οχι ημερολογίου που είναι εργαλείο δουλειάς και προγραμματισμού εργασιών, αλλά ημερολογίου που είναι παραμύθι, που λέει ιστορίες για μια χώρα και έναν τρόπο ζωής που γοητεύουν και τις 52 εβδομάδες του χρόνου».

Το δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα πλαισιώνεται από κείμενα της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου και το αποτέλεσμα φέρει την καλλιτεχνική και γραφιστική σφραγίδα της Μαρίας Στέφωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή