Διάγγελμα Αλ. Τσίπρα: Πώς και σε ποιους θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017

Διάγγελμα Αλ. Τσίπρα: Πώς και σε ποιους θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Οπως ενημέρωσε, ο πρωθυπουργός κατά τις μη προγραμματισμένες δηλώσεις του, μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή, ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Για οικογένειες με δύο παιδιά:

Για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση ύψους 900 ευρώ.

Για εισόδημα 12.000, ενίσχυση ύψους 700 ευρώ.

Για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:

Για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση ύψους 675 ευρώ

Για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 525 ευρώ

Για εισόδημα 13.500, ενίσχυση ύψους 375 ευρώ.

Μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ.

Για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ.

Για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. ευρώ τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, ενώ τα 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ», σημείωσε.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή