«Εφυγε» ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 π.μ., αύριο Τετάρτη, κηδεύεται από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Γιος τού επίσης δημοσιογράφου σε εφημερίδες της Σμύρνης και της Αθήνας (μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή) Παντελή Καψή, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1947 στην εφημερίδα «Εμπρός» ως αστυνομικός συντάκτης και συντάκτης ύλης. Παράλληλα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε βοηθός αρχισυντάκτη και στη συνέχεια αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εθνος» από το 1954 έως το 1970. Την ίδια εποχή υπήρξε συνεργάτης του αμερικανικού περιοδικού Time. Το 1970 καταδικάστηκε από τη χούντα και φυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως βοηθός αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Το Bήμα» και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό «Ταχυδρόμος».

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1982. Επί των ημερών του στο τιμόνι, η εφημερίδα καθιερώθηκε ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα.

Βουλευτής Β΄ Πειραιά

Το 1982 ο Γιάννης Καψής αποδέχθηκε την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (μέχρι το 1987). Στη συνέχεια και μέχρι το 1989 ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξελέγη επανειλημμένως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά. Ως δημοσιογράφος, ο Γ. Καψής έδινε προτεραιότητα στο ρεπορτάζ, ενώ επέμενε στην τήρηση της δεοντολογίας. Στην πολιτική, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων που έγιναν εκδοτικές επιτυχίες.

Συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Επιθυμία της οικογενείας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παίδων με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή