Καταστροφική η «Ευρυδίκη»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπεσαν σε μεγάλο μέρος της χώρας χθες, ανοίγοντας μια βρόχινη περίοδο μερικών ημερών, που προκαλείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο που βαφτίστηκε «Ευρυδίκη» από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί την Κυριακή το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Κέρκυρα, προκαλώντας καταστροφές και τον τραγικό θάνατο ενός άνδρα.

Η «Ευρυδίκη» χθες εκδηλώθηκε κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα, με έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τη χθεσινή ημέρα και μέχρι τις 5 μ.μ. τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στον Εμπωνα Ρόδου (68,8 χιλιοστά), στα Φαλάσαρνα Χανίων (33,2 χιλιοστά), στο Λουτράκι (30,8 χιλιοστά), στα Δίδυμα Αργολίδας (27,2 χιλ.), και στον Κορυδαλλό (26,4 χιλ.). Μέσα στην Αθήνα υψηλή βροχόπτωση καταγράφηκε επίσης στους Αμπελόκηπους (21,8 χιλ.), στην Αγία Παρασκευή (16,6 χιλ.), ενώ και στο Γκάζι έπεσαν 14,8 χιλιοστά βροχής. Οι ποσότητες αυτές ήταν αρκετές για να σχηματιστούν σε πολλά σημεία στους δρόμους της πρωτεύουσας μικρές λιμνούλες, που δυσκόλευαν την κίνηση.

Στην Ανατ. Πελοπόννησο

Εντονες ήταν οι βροχοπτώσεις στην Ανατολική Πελοπόννησο. Εκτός από τα Δίδυμα (27,2 χιλ.), που βρίσκονται ανατολικά του Ναυπλίου και στο Αργος έπεσαν 17,4 χιλιοστά (αλλά και στην Καρδαμύλη 22,8 χιλ.). Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η πολύ έντονη βροχή στον Δήμο Ναυπλιέων, όπου πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, όταν ρέματα φούσκωσαν και κατέκλυσαν τους δρόμους. Χαρακτηριστικά, πίσω από το στρατόπεδο Ναυπλίου προς Νέα Τίρυνθα στην περιοχή Κατεβασιά, τα νερά σκέπασαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τις απογευματινές ώρες, χθες, το μέτωπο των βροχοπτώσεων κινήθηκε προς τα νησιά του Αιγαίου, αρχικά τις Κυκλάδες και στη συνέχεια τα Δωδεκάνησα. Στη Σύμη, μάλιστα, πάνω από 10 Ι.Χ. αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το λιμάνι και βρέθηκαν στη θάλασσα, όταν πλημμύρισαν οι χείμαρροι. Μάλιστα, το νησί έμεινε για ώρες χωρίς ρεύμα.

Την ίδια ώρα, η Κέρκυρα, κυρίως η νότια, μετράει τις πληγές της από το σαρωτικό κύμα κακοκαιρίας που την έπληξε από το βράδυ του Σαββάτου. Πέρα από το νερό της βροχής, σφοδρότατοι ήταν οι άνεμοι, οι οποίοι όχι μόνο ξερίζωσαν δέντρα και παρέσυραν κεραμίδια από τις στέγες σπιτιών, αλλά έφτασαν στο σημείο να μετακινήσουν ακόμα και μαρμάρινες πλάκες από μνήματα στο νεκροταφείο της Λευκίμμης.

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ομογενούς από την Αγγλία, που είχε έρθει στην Κέρκυρα με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές. Το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 55χρονος άνδρας παρασύρθηκε από ρέμα στην περιοχή Περιβόλι προς Σάντα Μπάρμπαρα, στη νότια Κέρκυρα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του, που έγινε κατορθωτό να απεγκλωβιστούν από το αυτοκίνητο που σκεπάστηκε από τα νερά. Ο οδηγός, όμως, δεν πρόλαβε να βγει και τελικά πνίγηκε.

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους ελαιώνες της περιοχής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Υπήρξαν, επίσης, διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Κλειστό παρέμεινε χθες το 1ο Δημοτικό σχολείο Λευκίμμης για να επισκευαστούν οι ζημιές στη στέγη και στο προαύλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή