Δεν αποπλήρωσαν ομόλογα βιομηχανίες της Βενεζουέλας

Δεν αποπλήρωσαν ομόλογα βιομηχανίες της Βενεζουέλας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν χθες οι επαφές του Καράκας με τους πιστωτές της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους 60 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, όμως, προχωρούν σε στάση πληρωμών μεγάλες εταιρείες της, όπως η Corpoelec και η πετρελαϊκή PDVSA.

Η Corpoelec δεν κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα 28 εκατ. δολάρια ως όφειλε στους ομολογιούχους της για ομόλογα που είχαν λήξει εδώ και έναν μήνα, και η PDVSA δεν πλήρωσε 1,2 δισ. δολάρια στους πιστωτές της για ομόλογα που έληξαν την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, ενώ άρχιζε η συνάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με τους πιστωτές της χώρας, τα μέλη της Διεθνούς Ενωσης Παραγώγων συσκέπτονταν για να αποφανθούν αν η μη αποπληρωμή των ομολόγων της PDVSA αποτελεί «πιστωτικό γεγονός».

Σε αυτήν την περίπτωση οι ομολογιούχοι της χώρας θα αρχίσουν να διεκδικούν την πληρωμή τους με κάθε νόμιμο μέσο, όπως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό, δεξαμενόπλοιων και διυλιστηρίων.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, θεσμικοί επενδυτές απέφυγαν να πάρουν μέρος σε αυτές, φοβούμενοι τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως στον αντιπρόεδρο Ταρέκ Ελ Αϊσαμί και στον υπουργό Οικονομίας Σιμόν Θέρπα. Πολλοί επενδυτές δήλωσαν στο Reuters ότι έστειλαν τους νομικούς τους συμβούλους και εκπροσώπους τους.

Επικρατεί, πάντως, σύγχυση μεταξύ ομολογιούχων, καθώς ο Μαδούρο επανέλαβε τη δέσμευσή του να εξακολουθήσει να αποπληρώνει το χρέος, κάτι που γεννά ερωτήματα, εφόσον την ίδια στιγμή το αντικείμενο των συνομιλιών είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή