Σε δεινή θέση η Τερέζα Μέι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κλονίζεται από τις οξείες αντιθέσεις μεταξύ υπουργών για το Brexit, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να προετοιμάζονται για το ισχυρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν δήλωσε ότι «όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με το χειρότερο ενδεχόμενο τον Μάρτιο του 2019», δηλαδή για ένα «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times: «Φοβάμαι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να πετύχουμε κάποιο συμβιβασμό στο χρηματικό σκέλος πριν από την προθεσμία του Δεκεμβρίου».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να εκτιμήσουν, στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, αν έχει συντελεστεί επαρκής πρόοδος ώστε να εισέλθουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση τους, σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει η Βρετανία έναντι των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεών της, ως μέλος της Ε.Ε., είναι ένα από τα πλέον ακανθώδη σημεία των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι «ο χρόνος που μένει (μέχρι τη Σύνοδο) είναι μικρός», ζητώντας από τη Βρετανία να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε μυστική επιστολή των Βρετανών υπουργών Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ προς την Τερέζα Μέι, την οποία δημοσιοποίησε η εφημερίδα The Mail στην κυριακάτικη έκδοσή της. Θιασώτες του «σκληρού Brexit», οι δύο υπουργοί ζητούν η μεταβατική περίοδος του διαζυγίου να έχει λήξει στις 30 Ιουνίου 2012, ώστε «η Βρετανία να είναι πλήρως ανεξάρτητη χώρα στις επόμενες εκλογές». Η επιστολή περιέχει έμμεσες βολές εναντίον του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος θα ήθελε ένα «μαλακό Brexit», με παραμονή της χώρας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση.

Παράλληλα, η εφημερίδα Sunday Times αποκάλυψε ότι 40 Συντηρητικοί βουλευτές συμφώνησαν να υπογράψουν επιστολή με την οποία ζητούν την άρση της εμπιστοσύνης στην Τερέζα Μέι – οκτώ λιγότεροι από ό,τι απαιτείται για να κινηθεί η διαδικασία εκλογής αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος. Τέλος, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δεσμεύθηκε χθες ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα έχει την τελευταία λέξη για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησής του και των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή