Ενδιαφέρον από Vodafone, Wind και 2 funds για το 33% της Forthnet

Ενδιαφέρον από Vodafone, Wind και 2 funds για το 33% της Forthnet

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι για τη Forthnet. Οι δύο προέρχονται από τον τηλεπικοινωνιακό χώρο και είναι η Vodafone και η Wind, και οι δύο άλλοι, οι οποίοι δεν κατονομάσθηκαν, είναι μη στρατηγικού ενδιαφέροντος επενδυτές. Πρόκειται για χρηματοοικονομικούς επενδυτές, δηλαδή private equity funds.

H υποβολή ενδιαφέροντος έγινε την περασμένη Παρασκευή όπως όρισε η Νomura, η επενδυτική τράπεζα-σύμβουλος των ελληνικών τραπεζών στην πώληση της Forthnet. Φυσικά πρόκειται για αρχικό και ανεπίσημο ενδιαφέρον που υποβλήθηκε μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς τη Nomura. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι τράπεζες πρόκειται σύντομα να εκκινήσουν μια πιο επίσημη διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης πώλησης του 33%, αντίστοιχη με εκείνη που ακολουθεί η Cyta για τη θυγατρική της στην Ελλάδα. H διαδικασία αυτή θα περιλάβει μια δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet βιάζονται να βρουν νέο επενδυτή στην επιχείρηση και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε άλλη περίπτωση οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσουν το σύνολο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, να φτάσουν να ελέγξουν πάνω από το 90% της εταιρείας, ώστε να ορίσουν τη δική τους διοίκηση και να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές. Μέχρι τότε, όρισαν την εταιρεία Deloitte ως εταιρεία που θα παρακολουθεί τις καθημερινές δραστηριότητες της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέραν ακόμη ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Αlpha, Attica) είναι ιδιαίτερα «εκνευρισμένες» με τη στάση της διοίκησης της Forthnet, καθώς αυτή επί τουλάχιστον πέντε μήνες κωλυσιέργησε τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή.

Χθες, τόσο στελέχη της Vodafone όσο και της Wind επιβεβαίωσαν την υποβολή (αρχικού) ενδιαφέροντος. Πηγές προσκείμενες και στις δύο επιχειρήσεις σημείωναν ότι οι εταιρείες τους είναι στους ενδιαφερόμενους, αλλά πλέον άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της Cyta Hellas. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και φαίνεται να βρίσκεται πιο ψηλά στην ατζέντα από τη Forthnet.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι τράπεζες μέτοχοι της Forthnet και το δίδυμο Vodafone-Wind παίζουν ένα παιχνίδι τού «ποιος καίγεται περισσότερο» για μια συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι για Vodafone-Wind έχει ξεθυμάνει το σφοδρό ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει το 2014 για τη Forthnet με μη δεσμευτική προσφορά του 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή. Η προσφορά αντιστοιχούσε σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ εταιρική αξία της εταιρείας, αλλά τόσο οι μέτοχοι της Forthnet όσο και οι τράπεζες δεν συζήτησαν σοβαρά την πρόταση αυτή. Τώρα, καθώς η εταιρεία χάνει μερίδιο, ενώ παράλληλα βγήκαν και άλλοι προς πώληση (Cyta Hellas), ο αρχικός «πόθος» αναπόφευκτα μετριάστηκε.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο εταιρείες αναπόφευκτα ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της Forthnet (Nova). Αν περιέλθει στα χέρια των δύο επιχειρήσεων που ήδη συνεργάζονται με τη Forthnet, ενδεχομένως να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών ομάδων για την ανανέωση της συνεργασίας της Superleague. Ετσι ο νέος επενδυτής θα έχει πρόσβαση σε αποκλειστικό και υψηλής προστιθέμενης αξίας (premium) περιεχόμενο. Σε άλλη περίπτωση, τα δικαιώματα για τους αγώνες ελληνικού ποδοσφαίρου είτε θα διασκορπιστούν σε πολλαπλές πηγές είτε μπορεί να περιέλθουν στον ΟΤΕ, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή