Επίδειξη δύναμης της Ακροδεξιάς στην Πολωνία

Επίδειξη δύναμης της Ακροδεξιάς στην Πολωνία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. H συμμετοχή περίπου 60.000 ατόμων σε πορεία που κάλεσαν ακροδεξιοί το Σάββατο στην Πολωνία έχει προξενήσει προβληματισμό στην Ευρώπη, ενώ η πολωνική κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική. Η διαδήλωση, που ξεκίνησε μετά τους επίσημους εορτασμούς για την 99η επέτειο από την ανασύσταση της Πολωνίας, είχε σύνθημα «Θέλουμε τον Θεό». Πίσω από αυτό το φαινομενικά αθώο σλόγκαν, διαδηλωτές βρήκαν ευκαιρία να ξεδιπλώσουν πανό που έγραφε «Προσευχηθείτε για ένα μουσουλμανικό ολοκαύτωμα» και να κραυγάσουν «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία» και «Εξω οι πρόσφυγες».

«Φέτος οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι», είπε στον Guardian ο Νικ Λόουλς της ομάδας Hope not Hate. «Παρόλο που δεν είναι όλοι ακροδεξιοί ή φασίστες, η πορεία λειτουργεί ως μαγνήτης για ακροδεξιές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο». Η πολωνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε επισήμως στην πορεία, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Μάριουζ Μπλάζτσιακ δήλωσε ότι «ήταν ένα ωραίο θέαμα». «Χαιρόμαστε πολύ που τόσοι πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε μια εκδήλωση που σχετίζεται με την επέτειο της ανεξαρτησίας», προσέθεσε.

«Είναι εξωφρενικό», σχολίασε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, διερωτώμενος γιατί οι πολωνικές αρχές δεν καταδίκασαν τα φασιστικά σύμβολα. Μετά τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι οι Αρχές «καταδικάζουν κατηγορηματικά απόψεις που βασίζονται στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία», ενώ ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Ματέουζ Μοραβιέτσκι ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «περιθωριακές φωνές». «Είναι σαφές ότι ο πολωνικός Τύπος απομονώνει και στέλνει στο εξωτερικό αυτές τις περιθωριακές φωνές και αυτό είναι ένα πρόβλημα για την εικόνα μας», είπε ο Μοραβιέτσκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή