Καταλωνία: Eλπίδες ότι η κάλπη θα σταματήσει το χάος

Καταλωνία: Eλπίδες ότι η κάλπη θα σταματήσει το χάος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την πρώτη του εμφάνιση στην Καταλωνία μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή της καταλανικής αυτονομίας πραγματοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι την Κυριακή, μία ημέρα μετά τη διαδήλωση 750.000 ατόμων υπέρ της αποφυλάκισης της καταλανικής ηγεσίας. Οπαδοί και πολέμιοι των χειρισμών του πρωθυπουργού Ραχόι, πάντως, επιδιώκουν από κοινού το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού που θα επιφέρουν οι καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση του ινστιτούτου Metroscopia διαπιστώνει ότι με την προσφυγή στις κάλπες συμφωνεί το 69% των Καταλανών και το 76% του συνόλου των Ισπανών. Οι κάλπες «θα βάλουν τέρμα στο αυτονομιστικό χάος» υποστήριξε ο Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σε υποστηρικτές του σε αίθουσα ξενοδοχείου στη Βαρκελώνη, προσβλέποντας στην επικράτηση δυνάμεων «που θα σέβονται το σύνταγμα και το καθεστώς της καταλανικής αυτονομίας».

Από το Βέλγιο όπου βρίσκεται, ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν υποστήριξε ότι αν οι κάλπες της 21ης Δεκεμβρίου δώσουν νέα νίκη στις δυνάμεις των αυτονομιστών, «θα καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Πουτζντεμόν έβαλε «νερό στο κρασί του», υποστηρίζοντας ότι θα καλωσόριζε και άλλο αποτέλεσμα, πλην της απόσχισης. Ομως, οι πολιτικές δυνάμεις που φαίνεται να ενισχύονται ως αντίδραση στους αυτονομιστές, είναι κάθε άλλο παρά έτοιμες για διαπραγμάτευση .

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Metroscopia, η υπόθεση της Καταλωνίας μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη αναδιάταξης του ισπανικού πολιτικού σκηνικού, καθώς οι Ciudadanos, το κόμμα με την πιο σκληρή στάση απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές, εξακοντίζεται από την τέταρτη στην πρώτη θέση, αποσπώντας 26,1%. Το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό κόμμα εμφανίζονται να ισοψηφούν στο 22,7%, ενώ το Podemos υποχωρεί στο 14%.

Παράλληλα, η μέτρηση καταγράφει αύξηση στο 55% (από το 49%) του ποσοστού όσων επιθυμούν να μην ολοκληρώσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι την τετραετία, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στο ζήτημα της Καταλωνίας ή στην ακυβερνησία που προκύπτει λόγω της έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Το 2015, τελευταία χρονιά που ο Ραχόι κυβερνούσε με απόλυτη πλειοψηφία, η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ψήφισε 64 νόμους και εξέδωσε 20 νομοθετικά διατάγματα. Στους έξι μήνες της υπηρεσιακής κυβέρνησης και στον ένα χρόνο της κυβέρνησης μειοψηφίας, έχουν ψηφιστεί όλοι κι όλοι δύο νόμοι και έχουν εκδοθεί 21 διατάγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή