Ο Μητσοτάκης στην «καρδιά» της Ευρώπης

Ο Μητσοτάκης στην «καρδιά» της Ευρώπης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το δεύτερο ευρωπαϊκό Blietzkrieg αρχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Στρασβούργο –όπου λόγω της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου συγκεντρώνονται όλοι οι παράγοντες του ΕΛΚ και των μεγάλων πολιτικών ομάδων– για να ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο για την Ελλάδα πέρα και πάνω από τα μνημόνια, καθώς και για τον ρόλο της χώρας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή έξοδος του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη –λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σειρά επιτρόπων που κρατούν κρίσιμα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια– κορυφώνεται απόψε με την ομιλία που θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώπιον των ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Η παρέμβασή του στην ευρωομάδα του ΕΛΚ είναι μια ευκαιρία για επίθεση γοητείας προς την Ευρώπη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να χαρτογραφήσει το όραμά του για τη θέση της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται – θέση που επανειλημμένως έχει διαμηνύσει ότι δεν βλέπει σε ρόλο περιφερειακό, αλλά σε ρόλο συνδιαμορφωτή των εξελίξεων, ειδικά στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. είναι να καταδείξει ότι ο ίδιος και το κόμμα του –ανεξαρτήτως της ασάφειας που προκύπτει πλέον και από επίσημα κοινοτικά χείλη για «καθαρή έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο– έχουν ατζέντα που υπερβαίνει το ελληνικό πρόγραμμα και ταυτίζουν τα συμφέροντα της χώρας με αυτά της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, οι ερωτήσεις που θα δεχθεί από τους ευρωβουλευτές της συγγενούς ιδεολογικά με τη Ν.Δ. πολιτικής οικογένειας θα είναι μια ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση, μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα ξεπερνά το μνημόνιο και θα επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Νέα γενιά πολιτικών

Το Στρασβούργο, όπου δύο φορές τον μήνα συγκεντρώνεται η ευρωπαϊκή αφρόκρεμα, είναι ταυτόχρονα ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη για επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες του ΕΛΚ, και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά πολιτικών, με τους οποίους επιδιώκει να βρίσκεται σε επαφή, όπως ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον οποίο και θα γευματίσει σήμερα. Αλλά και για επαφές που ξεπερνούν τα τείχη της Κεντροδεξιάς, όπως το ραντεβού με τον επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE), Γκι Φέρχοφστατ.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση δομικών μετασχηματισμών, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις πρώτες και τις δεύτερες ταχύτητες, αλλά και το ξαναμοίρασμα της πολιτικής τράπουλας ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες, καθώς το παιχνίδι για τις αλλαγές σε κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις έχει ήδη αρχίσει. Αυτές δεν αφορούν μόνο την προεδρία του Eurogroup ενόψει της αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ντόμινο αλλαγών ή και παρασκηνιακών συμφωνιών για κορυφαίες θέσεις στο μέλλον (όπως αυτή για την προεδρία της Κομισιόν, την οποία δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν οι Γάλλοι, λόγος για τον οποίο ο Μπρινό Λε Μερ δεν διεκδικεί πλέον την προεδρία του Eurogroup). Σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα που προέρχονται από το ΕΛΚ θα έχουν λόγο και ρόλο και ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να συσφίγξει περαιτέρω τις σχέσεις του με πρόσωπα που προέρχονται από την ίδια ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή