Εξομάλυνση σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας διαπιστώνει ο Πούτιν

Εξομάλυνση σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας διαπιστώνει ο Πούτιν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», που είχαν διαταραχθεί από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα, διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου ομολόγου του. Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν, οι δύο ηγέτες συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι τριμερείς διαβουλεύσεις της Αστάνα, στις οποίες συμμετέχει και το Ιράν, έχουν αποδώσει καρπούς αναφορικά με την επίλυση του συριακού προβλήματος.

Επιφυλάξεις

Νωρίτερα, προτού απογειωθεί για το Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κοινή δήλωση που υπέγραψαν το Σάββατο οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν για το Συριακό, στην οποία τόνιζαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική επίλυση του προβλήματος. «Αν η στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης, τότε όσοι έχουν στρατεύματα εκεί θα έπρεπε να φύγουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει δεκατρείς στρατιωτικές βάσεις επί συριακού εδάφους και οι Ρώσοι πέντε. Eπανέλαβε επίσης τις γνωστές θέσεις του για το κουρδικό καντόνι Αφριν της περιοχής και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις νέες πρωτοβουλίες στη Συρία. Παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στην παρουσία στρατιωτικών στρατευμάτων της δικής του χώρας στη βόρεια Συρία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου από τη ρωσική εταιρεία Rosatom θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί το 2023.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπίστωσε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2017 κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αν και ζήτησε να εκλείψουν τα τελευταία κατάλοιπα των ρωσικών κυρώσεων.

Σε Κατάρ, Κουβέιτ

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος αναμενόταν να συζητήσει με τον οικοδεσπότη του τις «τελευταίες λεπτομέρειες» γύρω από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Το περασμένο Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω αγορά –για την οποία η Αγκυρα έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή– έκλεισε «οριστικά». Αναχωρώντας από το Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ και το Κουβέιτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή