Ισχυρότερη οικονομικά και περισσότερο αλληλέγγυα Ευρώπη ζητεί ο Μπρινό Λε Μερ

Ισχυρότερη οικονομικά και περισσότερο αλληλέγγυα Ευρώπη ζητεί ο Μπρινό Λε Μερ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των γερμανικών κομμάτων για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης εξελίσσονται σε δύσκολη υπόθεση. Εν μέσω αυτής της καταστάσεως, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Les Echos παρουσίασε το όραμά του για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο κ. Λε Μερ υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος, αναφερόμενος στην ανάγκη να ενισχυθεί η Γηραιά Ηπειρος απέναντι στις δύο υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επίσης, είπε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε νευραλγικούς κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπ’ όψιν η βούληση των λαών, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά εξελέγη στη Γαλλία ένας Γάλλος πρόεδρος που προτείνει περισσότερη Ευρώπη, ενώ έχουμε μία καγκελάριο που έχει πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα».

Επανέλαβε την επιθυμία του να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την κατάρτιση ενός σχεδίου με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, διότι «απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα και όλοι οφείλουν να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Ο κ. Λε Μερ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Λε Μερ έσπευσε να διαχωρίσει τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από τον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Ο πρώτος είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις οποίες δεν μπορεί να επωμιστεί ένα κράτος από μόνο του και ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση ενός οικονομικού σοκ».

Για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, «η αποδυνάμωση ενός κράτους ή και περισσότερων λειτουργεί εις βάρος του κεντρικού οικοδομήματος, της Ευρωζώνης». Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, τόνισε ότι η Γαλλία έλαβε δύσκολες αποφάσεις για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να μην υπερβεί το 3% του ΑΕΠ το 2017. Τέλος, πρότεινε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να αρχίσει εν πρώτοις με την οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης, εν συνεχεία με την ενίσχυση του ESM, ακολούθως με τη δημιουργία κοινών πηγών προϋπολογισμού και με την κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων. «Το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας θα είναι η θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Λε Μερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή