Κεντροαριστερά: Σκληρή μάχη με φαβορί και αουτσάιντερ

Κεντροαριστερά: Σκληρή μάχη με φαβορί και αουτσάιντερ

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «φαβορί» την κ. Φώφη Γεννηματά και «αουτσάιντερ» τον κ. Ν. Ανδρουλάκη θα δοθεί την Κυριακή η τελική μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με την προχθεσινή πρώτη ψηφοφορία να δίδει ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση στο εγχείρημα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών. Με την κ. Φώφη Γεννηματά να έχει προβάδισμα περί τις 17 ποσοστιαίες μονάδες, είναι προφανές ότι οι δύο μονομάχοι τις τελευταίες ημέρες πριν από την κάλπη θα ακολουθήσουν διαφορετικές στρατηγικές. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους εκπέμποντας θετικά μηνύματα. Αντιθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης θα ακολουθήσει πιο επιθετική στρατηγική, είναι δε ενδεικτική η έμμεση χθεσινή αναφορά του σε πολιτικά «τζάκια».

Πάντως, στοίχημα για τους δύο υποψηφίους και συνολικά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι να επιτύχουν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να μην πέσει κατακόρυφα η συμμετοχή στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής μετά την «αποχώρηση» των κ. Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μανιάτη και Γ. Ραγκούση. Ο κίνδυνος είναι ορατός, καθώς η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν έντονη τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένης της επιτροπής Αλιβιζάτου, υπήρξαν κατά πληροφορίες κρούσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη με δεδομένο το ευρύ προβάδισμα της κ. Φώφης Γεννηματά να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Ομως, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε αρνητικός, με το επιχείρημα πως η κ. Γεννηματά απείχε πολύ από τον πήχυ του 50%.

Σε κάθε περίπτωση, το πόσοι από τους ψηφοφόρους των «ηττημένων» της περασμένης Κυριακής θα επιστρέψουν στην κάλπη και πού θα στραφούν, θα είναι κρίσιμο για την έκβαση της μάχης για την ηγεσία. Οπως επίσης κρίσιμο θα είναι και το ντιμπέιτ που αναμένεται ότι θα έχουν –την Τετάρτη ή την Πέμπτη– η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. N. Ανδρουλάκης.

Μεγάλη συμμετοχή, μεγάλες ηλικίες

Μπορεί η υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, που έφθασε τις 210.000 πολιτών, να προκαλεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς αισιοδοξία για το μέλλον, ωστόσο υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά η ανάγνωση των οποίων προβληματίζει ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των νέων ανθρώπων ηλικίας 17-44 ανήλθε μόλις στο 21%, την ώρα που στατιστικά αποτελούν το 56% του πληθυσμού. Το ποσοστό «πέφτει» ακόμα περισσότερο όταν το συγκεκριμένο ηλικιακό target group χωρίζεται σε υποομάδες. Ειδικότερα, η συμμετοχή στις ηλικίες 17-24 ήταν μόλις 3%, ενώ στις ηλικίες 25-34 έφθασε το 8%. Και στις δύο περιπτώσεις, κάτω από το μισό του συνολικού πληθυσμού. Στον αντίποδα, αν πάμε στις ηλικίες 55+, η συμμετοχή έφθασε στο 65%, όταν οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στο σύνολο του πληθυσμού αποτελούν το 27%. Το καθ’ όλα απογοητευτικό είναι πως το ποσοστό συμμετοχής πιάνει «ταβάνι» όσο αυξάνεται η ηλικία. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 65+ υπήρχε η μεγαλύτερη συμμετοχή που άγγιζε το 40%. Από τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο της Κεντροαριστεράς, αλλά αποτελεί πρόβλημα που διαπερνά οριζόντια το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η αδιαφορία των νέων προς τα κοινά δημιουργεί ένα πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με θετικά μηνύματα η εκστρατεία της Φ. Γεννηματά

«Τολμήσαμε, πετύχαμε, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε την επιτυχία αυτή, στόχος παραμένει μια μεγάλη παράταξη»: αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της, θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες, ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από μόνος του ο προσδιορισμός του τελικού στόχου –μια μεγάλη παράταξη στον κεντροαριστερό χώρο– θέτει το πλαίσιο μιας «προεκλογικής» εκστρατείας μακριά από λογική εμφυλίου, μακριά από προσωπικές επιθέσεις και αρνητικά μηνύματα, εστιασμένη στο θετικό που μπορεί να προκύψει από τη διαδικασία.

Από το επιτελείο της κ. Γεννηματά θεωρούν ότι ο χρόνος για να μεταδοθεί το θετικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ουσιαστικά μέχρι την Τετάρτη, καθώς από την Πέμπτη και μετά η επικαιρότητα θα στραφεί στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Σε αυτό το διάστημα, πάντως, η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη εστιάζεται στην αξιοποίηση της δυναμικής που απέκτησε η κ. Γεννηματά ως πρώτη της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα με σημαντική διαφορά και στη μετάδοση, κυρίως μέσω τηλεοράσεως, ενός ανοιχτού προσκλητηρίου προς τους πολίτες να συμμετέχουν στην ψηφοφορία της προσεχούς Κυριακής μαζικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί το εγχείρημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται σημασία και στην τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων, η οποία εκτιμάται ότι θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Αναφορικά με το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί η αντιπαράθεση, το επιτελείο της κ. Γεννηματά κινείται σε μια λογική θετικών μηνυμάτων. «Αν από την άλλη πλευρά επιλεγεί να εστιαστεί η συζήτηση σε αναφορές σε “τζάκια”, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Και αυτό συνιστά επιλογή, διότι αν θέλαμε, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά πρόκειται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους υποψηφίους του πρώτου γύρου. Είναι περισσότερο από σαφές ότι και οι δύο διεκδικητές θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη εκείνων που έμειναν εκτός διαδικασίας.

Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι είναι η δική της υποψηφιότητα που έχει καλύτερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Φθάνουν σε αυτή την εκτίμηση και με βάση την ανάλυση που κάνουν των πρώτων δημόσιων δηλώσεων των υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί, επίσης, με τους κ. Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και εκπροσώπους των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Επιδίωξη του επιτελείου της κ. Γεννηματά παραμένει και για την προσεχή Κυριακή να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες, καθώς έτσι θα επιβεβαιωθεί ότι οι διεργασίες στον χώρο έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα υπάρξει αποχή σε σχέση με τον α΄ γύρο, καθώς πιθανότατα δεν θα προσέλθουν στις κάλπες κάποιοι εκ των ψηφοφόρων που επέλεξαν υποψηφίους οι οποίοι αποκλείστηκαν.

Ο Ανδρουλάκης απέναντι σε «τζάκια» της πολιτικής

Χωρίς να ξεφύγει από τον πολιτικό πολιτισμό, αλλά με σαφή χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει τις πέντε ημέρες που απομένουν, μέχρι την επόμενη Κυριακή, ο δεύτερος στην προτίμηση των ψηφοφόρων Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθεια να «κλέψει» την πρωτιά από τη νικήτρια του πρώτου γύρου Φ. Γεννηματά. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε με σαφή τρόπο τόσο στην πρώτη δήλωσή του τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου έκανε λόγο για «αλλαγή πορείας» και «αλλαγή γενιάς», όσο και στη συνέντευξή του το πρωί της ίδιας ημέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά, που σκιαγραφούν τις προθέσεις του και αποτυπώνουν τη διάθεση να δώσει τη μάχη πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα εκτός από τις έντονες αναφορές του στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, κάτι που επιβεβαιώνει πως η μάχη της επόμενης Κυριακής θα έχει αναπόφευκτα και έντονο «πράσινο» χρώμα, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κληρονομικό δικαίωμα» απέναντι στο οποίο θα παλέψει. «Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. Ηταν ο πατέρας σου πολιτικός; Αρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά «χτυπώντας» ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κ. Γεννηματά.

«Πάμε για να κερδίσουμε» σημείωναν στην «Κ» στενοί συνεργάτες του ευρωβουλευτή, αναδεικνύοντας μία ακόμα πτυχή της μάχης που έπεται. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναδεικνύουν τον Ν. Ανδρουλάκη ως αντίπαλον δέος του κ. Τσίπρα και ως έναν εν δυνάμει νικητή απέναντί του στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, στην οποία έχει ρίξει δίχτυα του και ο πρωθυπουργός. Ενα ακόμα στοιχείο που σκοπεύει το επιτελείο Ανδρουλάκη να αναδείξει ως ειδοποιό διαφορά από την κ. Γεννηματά είναι το δίπολο «αρχηγικό κόμμα» – «θεσμικό κόμμα». Αυτό συμβαίνει, καθώς συνεργάτες του ευρωβουλευτή εντοπίζουν διάθεση δημιουργίας ενός προσωποκεντρικού φορέα από την κ. Γεννηματά. Στο ίδιο πλαίσιο «κάρφωναν» τη Χαρ. Τρικούπη πως σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο μηχανισμός του κόμματος δούλεψε αποκλειστικά υπέρ της προέδρου.

Από την αντίπερα όχθη, κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σχολίαζαν τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη με το λακωνικό «ας τρώγεται με τα ρούχα του», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται και η εντολή για μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη θα δοθεί τελεσίδικα στην κ. Γεννηματά.

Την ίδια ώρα, στο 24ωρο που ακολούθησε της γνωστοποίησης του αποτελέσματος, οι «χαμένοι» της εκλογικής διαδικασίας δεν πήραν κάποια θέση ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Εκτός από τα τηλεφωνήματα συγχαρητηρίων που έκαναν και οι τέσσερις βασικοί ηττημένοι του πρώτου γύρου (Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης και Ραγκούσης), κανείς δεν έχει εκδηλώσει προθέσεις όσον αφορά τη στάση του στον β΄ γύρο. Οι πληροφορίες της «Κ» έλεγαν πως το πιθανότερο είναι κανείς να μην εκδηλωθεί ανοικτά μέχρι τέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή