Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση

Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο κατά συνείδηση θα προτείνει κατά πάσα πιθανότατα ο Σταύρος Θεοδωράκης τα επόμενα 24ωρα, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα για την Κεντροαριστερά, ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μια πρώτη σύσκεψη για τη στάση που θα κληθεί να τηρήσει το Ποτάμι θα γίνει σήμερα, ωστόσο, στο επιτελείο του κ. Θεοδωράκη –ο οποίος ήδη έχει μιλήσει με όλα τα στελέχη και τους βουλευτές– αρχίζει ήδη να ασκείται σοβαρή πίεση, καθώς έχουν ήδη εκφραστεί δημόσια διάφορες απόψεις από στελέχη του κόμματος.

Ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός δήλωσε χθες (στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα), ότι στον δεύτερο γύρο σκοπεύει να ψηφίσει τον κ. Ανδρουλάκη. Την ίδια στιγμή, 60 μέλη του κόμματος ζητούν από τον κ. Θεοδωράκη με επιστολή τους να προκηρύξει νέο συνέδριο και να οδηγήσει το Ποτάμι σε αυτόνομη πορεία. «Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος», τονίζουν και αφήνουν αιχμές κατά του επικεφαλής του Ποταμιού.

Ευλόγως στη Σεβαστουπόλεως υπάρχει απογοήτευση για την τέταρτη θέση του κ. Θεοδωράκη στον πρώτο γύρο των εκλογών. Δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Θεοδωράκης περίμενε κάτι καλύτερο. Ωστόσο, συνεργάτες του τονίζουν ότι, παρά την απογοήτευση, στοιχεία όπως η προσέλευση 210.000 ψηφοφόρων στις κάλπες είναι, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικά.

Ρόλος πρωταγωνιστή

Αναλόγως, εκτιμάται ότι η προσέλευση έδειξε, επίσης, ότι υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι είναι πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν εκπροσωπεί την Κεντροαριστερά και αναμένουν από τον συγκεκριμένο χώρο να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια οφθαλμοφανής και πλέον μετρήσιμη διαπίστωση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου χώρου και κρατάει δυνάμεις.

Αρκετοί στη Σεβαστουπόλεως κρατούν από τη διαδικασία ένα ακόμη στοιχείο: την ίδια την ύπαρξή της. Κατέστη δυνατή διότι, κυρίως η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής και οι δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατόρθωσαν να υπερκεράσουν τις διαφωνίες τους και να δρομολογήσουν μια διαδικασία η οποία τελικά επέτρεψε και στους υπόλοιπους παίκτες να εισέλθουν στον στίβο. Και τούτο, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές, ενώ και για τους δύο η συγκεκριμένη στάση έκρυβε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους και ρίσκα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση αποτελεί και απάντηση σε όσους είχαν σπεύσει, κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, να μιλήσουν για «μυστικές» συμφωνίες κορυφής ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή