ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό για ΦΑΓΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Υποχώρηση των πωλήσεών της εντός και εκτός Ελλάδας κατέγραψε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 η ΦΑΓΕ, εξέλιξη η οποία εντός συνόρων αποδίδεται στη συνέχιση της μείωσης της κατανάλωσης και εκτός στην όξυνση του ανταγωνισμού που παρατηρείται πλέον στην αγορά γιαουρτιού, και δη στην κατηγορία του γιαουρτιού ελληνικού τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία, οι πωλήσεις της το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 482,4 εκατ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η μείωση στον κύκλο εργασιών οφείλεται, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 8,5% και σε μικρότερο βαθμό στην εξασθένηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Τα στοιχεία για τη μείωση του όγκου πωλήσεων, ειδικά εκτός Ελλάδας, αποτελούν δυσάρεστη έκπληξη. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 5,9% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 10%. Η μοναδική από τις μεγάλες αγορές για το γιαούρτι ΦΑΓΕ που κατέγραψε αύξηση όγκου πωλήσεων ήταν η ιταλική (1,7%), αν και σε επίπεδο αξίας πωλήσεων επίσης υποχώρησε, κατά 1,2%. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 23,1% το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 με την εξέλιξη αυτή, όμως, να αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΦΑΓΕ δεν δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά γάλακτος. Επιπλέον, η ΦΑΓΕ επισημαίνει στην έκθεσή της ότι οι πωλήσεις της στην ελληνική αγορά έχουν μειωθεί και λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία έχει μειώσει την προμήθεια προϊόντων της σε ασυνεπείς πελάτες.

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 232,2 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών γάλακτος, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 60,2 εκατ. δολάρια, έναντι 19,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται στη μείωση των δαπανών της εταιρείας και σε οφέλη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΦΑΓΕ πούλησε τελικά σε άλλες εταιρείες τον εξοπλισμό και το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο έναντι 2,4 εκατ. δολαρίων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ