Ιράν – Ιράκ: Φονικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ

Ιράν – Ιράκ: Φονικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από σεισμό ισχύος 7,3 Ρίχτερ στα σύνορα Ιράν – Ιράκ. Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφηκαν στην ιρανική ορεινή επαρχία του Κερμανσά, ενώ τα λίγα θύματα εντός ιρακινών συνόρων έχασαν τη ζωή τους στις αραιοκατοικημένες κουρδικές περιοχές στα βόρεια της χώρας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε σε απόσταση 31 χλμ. από την πόλη Χαλάμπτζα του ανατολικού Ιράκ, ενώ ο μεγάλος αριθμός θυμάτων στην πυκνοκατοικημένη συνοριακή ζώνη εντός του Ιράν οφείλεται στο γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, αφού πολλοί κάτοικοι είχαν πέσει για ύπνο.

Το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, μόλις 23,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Τη δόνηση ακολούθησαν περισσότεροι από 100 μετασεισμοί. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην κωμόπολη Σαρπόλ ελ Ζαχάμπ της ιρανικής επαρχίας Κερμανσά, που βρίσκεται στην οροσειρά Ζάγρος στα σύνορα Ιράν – Ιράκ.

Συλλυπητήρια Χαμενεΐ

Τα συλλυπητήριά του απηύθυνε χθες ο Ιρανός ύπατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζητώντας από τα σωστικά συνεργεία να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση επιζώντων στα ερείπια. Την περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις περισσότερες ιρακινές πόλεις, από το Αρμπίλ μέχρι και τη Βαγδάτη, με τους κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι στους δρόμους.

Τη στήριξή του δεσμεύθηκε να προσφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πομπή 50 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια είχε ήδη διέλθει χθες από τα ιρακινά σύνορα, με προορισμό τις πληγείσες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ δήλωσε χθες ότι 33 ακόμη φορτηγά είχαν περάσει τα τουρκοϊρακινά σύνορα με προορισμό τη Σουλεϊμανίγια, μεταφέροντας 3.000 αντίσκηνα, 10.000 κρεβάτια εκστρατείας και ισάριθμες σόμπες. Κυβερνητικές πηγές στην Αγκυρα δήλωναν χθες ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις ιρανικές σεισμοπαθείς πόλεις, εφόσον το ζητήσει η Τεχεράνη. Η ιρακινή πόλη Χαλάμπτζα, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, ήταν στόχος επίθεσης με χημικά όπλα το 1988 από τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν, ύστερα από εξέγερση των Κούρδων της περιοχής, με περισσότερα από 5.000 θύματα.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό σεισμολόγο Αμπντούλ Καρίμ Τακί, ο χαμηλός αριθμός θυμάτων του σεισμού εντός του ιρακινού εδάφους οφείλεται στη γωνία και την κατεύθυνση του σεισμικού ρήγματος, που οδήγησαν την καταστροφική ισχύ της δόνησης προς την πλευρά των ιρανικών συνόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή